07 Haziran 2021

Yaz Aylarında Araç Bakımında Püf Noktalar

Yaz Aylarında Araç Bakımında Püf Noktalar

Düzenli temizlik yapmak, mevsime uygun davranmak, acelecilikten kaçınmak ve kullandığınız yakıtın kalitesine dikkat etmek aracınızın her daim genç kalmasını sağlayacak kıymetli tüyolardan bazılarıdır

Kural Bir: Düzenli temizlik olmazsa olmazdır.

Aracınızın dış yıkaması hem dış görünüşü hem de içerideki sistemi ilgilendirir. Periyodik olarak aracıuygun yöntemlerle temizletmek aracın ömrünü uzatmanın yollarından biridir. Aracın hava girişleri, pas ve tortu gibi kirlerin birikmesi durumunda temizlenmelidir. Dış yüzeyde biriken inatçı kirler için otomatik yıkama öncesinde, yüksek basınçlı temizleyiciyle ön yıkamayı tercih edin.

Aracın iç temizliği de, dış temizliği kadar önemlidir. Bilhassa yaşanan pandemi süreci gösterdi ki, araç hijyeni; yolcu ve kullanıcı nın sağlığını etkileyen en önemli unsurlardan biridir. İç temizlikte araç taban döşemesi, koltuklar, tutunma boruları, araç ön konsolü gibi yolcu ve sürücünün temas ettiği tüm yüzeyler uygun temizlik malzemeleri ile düzenli olarak temizlenmelidir.

Düzenli temizlik, aracınızı her zaman genç tutar.

Kural İki: Aracınızı güneşten koruyun.

Sıcak havalarda aracınızı güneşten korumalısınız. Çünkü güneş ışığı aracın boyasına zarar verir; paslanmalara karşı onu savunmasız bırakır. Aracınızı bir garajda koruyamıyorsanız en azından güneş almayan bir yere, gölgeye park etmeye çalışın. Bu sayede araç koltuk döşemelerini ve araç konsolunu da güneş solmalarına karşı korumuş olursunuz. Aynı zamanda güneş altında beklemeden kaynaklı araç içi yüksek sıcaklık sorununun da önüne geçmiş olunur.

Kural Üç: Kullanacağınız yakıtın ve adblue’nun kalitesine dikkat edin.

Kalitesiz ve ucuz yakıtlar, içerisinde uygun olmayan kimyasallar ve partiküller bulun- durduğundan motorun yakıt sistemine yabancı maddeler girmesine neden olabilir. Bu da motorun yakıt sistemine (enjektörler, pompa vs.) zarar verip aracın performansını düşünür. Performansın dışında; motorun ısınması arıza/kaza gibi beklenmedik sonuçlara da sebep olabilir. Bu yüzden kalitesiz yakıt kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Aynı şekilde standartları sağlamayan adble kullanımı halinde, araç emisyon sistemi kısa sürede ciddi zarar görmekte ve kullanıcıya yüksek onarım maliyeti olarak yansımaktadır.

Bu kuralların bir diğer parçası da yaz öncesinde aracın rutin kontrollerini kapsar.

Lastik kontrolü ve değişimi bunların en önemlilerindendir. Araçlarda mevsim koşullarına uygun lastik seçimi ve kullanımı çok önemlidir. Bununla birlikte lastikler kış aylarında aşınmaya uğramış ve hasar görmüş olabilir, lastikler eskidiyse değiştirilmeli ve yedek lastik bulundurulmalıdır. Lastiklerin basınç değerine de dikkat etmek, uygun değerde olduğundan emin olmak gerekir. Yol şartlarından kaynaklı olarak asimetrik diş aşınmaları olup olmadığını anlamak için, lastik diş derinliği periyodik olarak ölçülüp lastiklerin yola uygunluğu kontrol edilmelidir.

Rot- balans ayarı, fren sisteminin ve motor yağının kontrolü ve akü bakımı ve kontrolü de yaz öncesinde kontrol edilmesi gereken diğer önemli noktalardır.

Filtre değişiminin yapılmasına, radyatöre ve sileceklerin bakım ve kontrolüne de dikkat edilmelidir.

Kış boyunca pek kullanılmayan klimanın çalıştığından emin olmak, bir arıza durumu söz konusuysa tamir ettirmek de sıcak yaz günlerinde sürüş keyfi açısından bir olmazsa olmazdır.

Sürüş Anında Aracı Yormamak İçin Tavsiyeler

Acele etmeyin

Kısa mesafeli trafik lambalarında kalkışı hızlı yaparsanız, bir sonraki ışıkta veya tekrar duraklama durumunda frene sert basmanız gerekir. Aracın bu şekilde kullanılması, araç aksamlarının daha kısa sürede yıpranmasına, içerisindeki yolcuların konforlu ve güvenli seyahat edememesine sebep olur. Fren ve motor aksamının zorlanmaması için hızın doğru ayarlanması gerekir. Aksi halde bu parçalarda kısa sürede aşınmalar meydana gelir. Araç hızının doğru seçilmesi ve frenlerin yol şartlarına uygun olarak kullanılması, %30’a varan bir yakıt tasarrufu sağlayabilmektedir.

 

Motorun harareti zararlıdır

Motor soğukken özellikle ilk çalıştırmalarda yüksek devirlere çıkılmamalıdır. Motor parçalarında en fazla aşıntı, yağlamanın henüz optimum seviyeye ulaşmadığı durumlarda olur. Motorun, araç üreticisinin belirlemiş olduğu uygun soğutma sıvısı ve motor yağ sıcaklığında kullanılması gerekmektedir. Motorda yaşanan hararet ağır motor hasarlarına sebebiyet vereceğinden sürücü bilgilendirme ekranlarında yeralan ikaz ve uyarılar dikkate alınmalıdır. Aracın periyodik bakımlarında tüm sistemler kontrol edilmeli, periyodik bakımlarda belirlenen parçaların değişimleri yapılmalıdır.

Uzun bir yola çıkmadan önce bu değerleri kontrol etmeye yaz boyunca da kurallara uymaya dikkat ettiğiniz sürece araçtan alacağınız verim maksimuma çıkacaktır.