23 Kasım 2020

Yapay Zeka, Sürüş Güvenliğinin Artırılmasına Nasıl Katkı Sunabilir?

Yapay Zeka, Sürüş Güvenliğinin Artırılmasına Nasıl Katkı Sunabilir?
Bilgisayarların insan zekası gerektiren işlemleri yapabilmesine olanak veren teknolojik yeniliklerin genel adı olarak tanımlanabilecek yapay zeka teknolojileri hayatın hemen her alanında büyük dönüşümlere kapı aralıyor. Bilgisayarların, tıpkı insan beyni gibi, verilen bir komut doğrultusunda değil de halihazırda sahip olduğu veriler aracılığıyla, bu veriler arasında bağlantılar kurarak öngörülerde bulunabilmesini ve kararlar alabilmesini sağlayan yapay zeka teknolojileri sürüş güvenliği alanında da önemli fırsatlar sunuyor.
 
Yaşam kurtarabilecek gelişme
Sürüş güvenliği toplum sağlığını ilgilendiren konuların başında geliyor. Dünyada her gün 3.700, her yıl 1.35 milyon kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu rakam gelişmiş ülkelerde daha az ancak gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde durum oldukça ciddi. Bu nedenle sürüş güvenliğiyle ilgili yeni teknolojiler pek çok insanın yaşamını kurtarabilecek oldukça önemli gelişmeler arasında bulunuyor.
 
Verilere dayalı çözüm geliştiriliyor
Yapay zeka teknolojileri belirli veri kümelerine dayanarak çeşitli istatistikler sunuyor ve sunduğu bu istatistikler doğrultusunda tahminlerde bulunabiliyor. Örneğin seyir halindeki bir sürücüyü kaydeden bir kamera, sürücünün yorgun, uykulu, dikkatinin dağınık olup olmadığını görsel bilgi haznesi sayesinde gerçek zamanlı tespit edebiliyor ve kameranın bağlı olduğu sistem sürücüye uyarı sinyali gönderebiliyor. Bu sistemler yalnızca yüz ifadelerine değil, sürücünün aracı kullanma biçimine, aracın öndeki araçla arasındaki mesafeye, hızındaki artma ve azalmaya bağlı olarak da sürücüyü uyarabiliyor. Bunlara ilaveten, bu teknolojiler hava ve yol durumunu, aracın mekanik özelliklerini ve benzeri pek çok değişkeni de gözeterek kaza tahmininde bulunabiliyor. Bu sayede, yapay zeka teknolojileri hem sürücülerin seyir halinde nasıl davrandıklarını gözlemleyerek davranışlarında değişikliğe gidebilmelerini hem de ilgili kurum ve kuruluşların kazaya sebebiyet verebilecek davranışlara ilişkin verilere dayanarak çözüm geliştirebilmelerini sağlıyor.
 
Trafik kazalarının önüne geçiyor
Sürüş güvenliği ile ilgili teknolojik yenilikler video sistemleriyle sınırlı değil. Aracın kör noktalarında hareketli cisimler olup olmadığını tespit edebilen sensörler ve ses tanıma teknolojilerindeki gelişmeler de dikkatsizlikten kaynaklanan trafik kazalarının önüne geçmeye yardımcı olabilecek yenilikler arasında sıralanabilir.
 
Gelişme aşamasında
Yapay zeka teknolojileri elbette henüz gelişme aşamasında. Toplanan veri arttıkça bu teknolojilerin kendini geliştireceği ve daha kesin tahminlerde bulunabileceği öngörülüyor. Mevcut durumda dahi, yapay zeka teknolojilerinin uygulamaya konulduğu araçlardaki sürücülerin zaman içinde daha dikkatli araç kullanmaya başladıkları gözlemleniyor.
 
Araştırmalar ne söylüyor?
Sürücü ve sürüş güvenliğiyle ilgili yapay zeka teknolojileri geliştiren bir şirket olan Nauto’nun 1.376 sürücünün araçlarında yapay zeka temelli uyarı sistemi kullanmaya başladıktan sonra davranışlarında gerçekleşen değişime ilişkin sunduğu rakamlar oldukça çarpıcı. Nauto’nun raporuna göre sürücülerin yüzde 77’sinin trafikte dikkatlerinin dağınık olduğu süre neredeyse yarı yarıya azalıyor. Bu rakamlar, yapay zeka teknolojilerinin gelecekte trafiği ne denli güvenli hale getireceğine olan güvenin oldukça sağlam temellere sahip olduğuna işaret ediyor.