24 Eylül 2020

Üretimde Dijital Dönüşüm

Üretimde Dijital Dönüşüm
Bir sistem düşünün: Hedef doğrultusunda kendi görevlerini kendi belirliyor, bunları yerine getiriyor, üstüne üstlük diğer sistemlerle entegre olabiliyor. Endüstri 4.0 olarak adlandırılan bu sistem, tarihte sanayi devrimiyle başlayan zaman çizelgesinde bugün gelinen nokta. Sisteme endüstri 4.0 denmesinin sebebi, sanayi konusunda dördüncü evreye gelinmesi: Su ve buhar gücünün kullanılarak mekanik üretim sistemlerine geçilmesiyle birinci, elektriğin üretim süreçlerine dahil edilmesiyle ikinci, elektronik cihazların ve bilgi teknolojilerinin kullanımıyla üçüncü sanayi devrimi gerçekleştirilmişti. Şimdi de nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber fiziksel sistemlerle hareket eden dördüncü sanayi devrimine adım atıyoruz. Bu yeniliği yakından takip etmek için de tüm süreçlerin dijitalleştiğine tanık oluyoruz.
 
Endüstri 4.0 nedir?
Diğer ismi 4. sanayi devrimi olan endüstri 4.0; çağdaş otomasyon sistemlerini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içinde barındıran çatı bir terim. Endüstri 4.0’ın devrim olarak tanımlanmasının sebebi, birkaç farklı teknolojiyi birden sağlayabilmesinden ileri geliyor. Bu teknoloji sayesinde akıllı hale gelen makineler, birbiriyle bilgi paylaşımı sağlayabiliyor.
 
Endüstri 4.0’da akıllı bir makine, kendi başına organize olabiliyor; kendine görev tanımlayabiliyor ve belirlenen süre içinde görevini tamamlıyor. Bu da üretimi daha esnek ve verimli hale getiriyor. Akıllı makineler, dijitalleşen süreçler sayesinde şirketteki tüm bilgi teknolojileri sistemleriyle de iletişim kurabiliyor. Böylece satış veya araştırma ve geliştirme gibi alanlara kesintisiz şekilde bilgi akışı sağlanarak süreçler hızlandırılıyor. Birbiriyle sadece üretim sahasında veri paylaşımı yapmakla kalmayan akıllı makineler, şirketin tedarikçi ve müşteri sistemleriyle de bağlantı kurabiliyor.
 
Endüstri 4.0 ve dijitalleşme
Dijitalleşme tüm dünyayı harekete geçiren bir unsur olmaya devam ediyor. Nesneler, cihazlar, hizmetler… Hepsi beyindeki sinirler gibi uç uca bağlanıyor ve akıllı bir sistem haline geliyor. Endüstri 4.0’la bir gereklilik olan bu süreçte birçok şirket mevcut sistemlerini rafa kaldırmaya başladı bile! Gerek altyapılarında gerek iş süreçlerinde gerekse de üretimlerinde dijitalleşmeye giden her şirket, geleceğin akıllı dünyasına bir adım daha yaklaşıyor.
 
Otokar’ın dijital vizyonu
Otokar, çağın gerekliliklerini yakından takip ediyor ve sürekli gelişen yapısını korumak için proaktif bir yaklaşım sergiliyor. Sektörüne dijital dönüşüm konusunda öncülük etme hedefiyle devreye aldığı dijital dönüşüm projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte de aşağıdaki konulara odaklanmayı sürdürecek.
  • Yeni ürün ve servisler
  • Analitik yetenekler
  • Dijital üretim & tedarik zinciri
  • Dijital kanallar/araçlarla müşteri bağlılığı
  • Senkronize tedarik zinciri yönetimi
  • İnovatif, çevik ürün ve servis geliştirme
  • 3D yazıcılarla gelişmiş ve hızlı prototipleme & Akıllı APL yönetimi
  • Üretim ve tedarik zincirinde tahminleme analizleri
  • Dijital kalite kontrolü, robot teknolojileri, çalışan yetenekleri optimizasyonuyla akıllı üretim
  • İç lojistik optimizasyonuyla verimli malzeme hareketleri
  • Dijital satış araçları, dijitalleşmiş bayi ve satış gücü
  • Data analitiğiyle desteklenmiş gelişmiş CRM
  • Dijital müşteri araçlarıyla daha iyi müşteri etkileşimi