07 Şubat 2020

ULAŞIMA ÜÇÜNCÜ BOYUT

ULAŞIMA ÜÇÜNCÜ BOYUT
2024 yılında 35 milyar Amerikan dolarının üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin edilen üç boyutlu baskı endüstrisi ulaşım sektöründe de kendini gösteriyor. İşte öne çıkanlar...
Şaheser detaylar
Merkezi, ABD’nin Georgia eyaletinin başkenti Atlanta’da bulunan Fuller firmasının medarıiftiharı Fuller Moto 2029, Dallas’taki Haas Moto Müzesi ve Heykel Galerisi tarafından sipariş edilmiş. 1929 model Majestik motosikletinden ilham alınarak tasarlanan Fuller Moto 2029, geleneksel metal işçiliğinin yanı sıra, 3D baskı yöntemiyle üretilmiş. Fütüristik çizgileriyle bir sanat eserini andıran motosikletin bazı titanyum parçaları 3D yazıcıda basılmış. Fuller Moto 2029, gelecekte seri üretim için öncü bir örnek olacak gibi görünüyor.

Raylara yeni bir boyut
3 boyutlu yazıcılar demir yolu için kullanılan raylar için bir devrim anlamına gelebilir mi? İngiltere merkezli altyapı şirketi Amey, tren raylarının bakımı ve yenilenmesi için 3 boyutlu yazıcı teknolojisine göz kırpıyor. Ülkede demir yolu taşımacılığının giderek artan oranlarda kullanıldığını göz önünde bulundurarak robotik olarak devreye alınacak bu teknolojinin hem kazaları önemli ölçüde azaltacağını hem de rayların kısa sürede yenilenmesi sayesinde yolcuların hayatını kolaylaştıracağını öngörüyor.

Asfalt tamiri
İngiltere’deki Londra Üniversitesi Akademisi’nden araştırmacılar, yollardaki çatlakları ve çukurları tamir etmek için 3D yazıcı geliştirdiler. Bu yeni buluş, yol bakımında yeni bir sayfa açacağa benziyor. Taşınabilir yazıcı sayesinde, trafikte yoğunluğa sebep olmadan asfalt tamiratının hızla yapılabileceği öngörülüyor. “Kendini Tamir Eden Şehirler” inisiyatifi kapsamında Leeds Üniversitesi’nin geliştirdiği bir proje ise bu yazıcının drone robotlar veya sürücüsüz araçlar tarafından kullanımı üzerine odaklanıyor.