22 Şubat 2023

Türkiye’nin en güzel manzaralı yolları

Türkiye’nin en güzel manzaralı yolları
Birbirinden güzel manzaralarıyla araç sürmenin en huzurlu ve en keyifli olduğu yolları sizler için derledik…
 
Bazı yollar vardır; bitmesi hiç istenmeyen, muhteşem manzaralarıyla her bir anında büyüleyen ve tadını çıkarmak için aracın ağır ağır ilerlemesini sağlayan.
 
Safranbolu Yolu (Karabük)
Safranbolu ilçesini Bartın’a bağlayan kara yolu takip edildiğinde, yaklaşık beş kilometrelik mesafede devasa boyuttaki ağaç dallarının birbirlerine eğilmesi sonucu sürücüler için neredeyse bir tünel oluşturduğuna tanık olunur. Kilometrelerce devam eden ağaçtan tüneller, her mevsim büyüleyici bir tona bürünerek masalsı bir manzara eşliğinde yol gitmeyi imkanlı hale getirir. Ayrıca bu yola doğada nadiren görülebilen bazı canlı türleri ve endemik bitkiler de eşlik eder.
 
Foça Yolu (İzmir)
İzmir merkezinden yaklaşık 70 kilometre sonra ulaşılan Foça Yolu, eski ve yeni olmak üzere iki yöne akıyor. Bir yönden diğer bir yöne ulaşıncaya kadar yol boyunca bir tarafı deniz bir tarafı orman manzaraları karşılıyor. Geçilen yollarda viraj sayısı bir hayli fazla olsa da tüm girinti ve çıkıntılarına rağmen ağır ağır ilerlemenin en zevkli olduğu yolculuklardan biri burada deneyimleniyor. Seyahat edenler ise bakışlarını bir an olsun orman, deniz ve plajlardan çekecek olduklarında çevredeki zeytin ağaçları ve üzüm bağlarını görebiliyorlar.
 
Kemaliye Yolu (Erzincan)
Erzincan’ın Kemaliye ilçesini Sivas’ın Divriği ilçesi üzerinden İç Anadolu’ya bağlamak amacıyla 1870’de inşasına başlanan yol, 132 yıl süren zorlu bir çalışma sonucunda tamamlanmış. 2002’de kullanıma açılan yaklaşık 10 kilometre uzunluğundaki Kemaliye Yolu, çevresinde barındırdığı irili ufaklı toplam onlarca taştan tünelleri, sarp kayalıkları ve nice doğal güzellikleriyle araç sürmenin bir başka olduğu noktalardan.
 
D-915 Yolu (Bayburt)
D-915 Yolu, 1916’da amacı Trabzon ile Bayburt arasında mühimmat sevkiyatı yapmak olan Ruslar tarafından yapılmış. Bayburt ve Trabzon’un Of ilçesini 3.000 metre yükseklikteki Soğanlı Dağı üzerinden birbirine bağlayan yol, kimi için Of Yolu olarak da biliniyor. Doğal manzarasıyla büyülediği kadar virajlı yolları, zorlu arazi koşulları ve bariyerlerle korunmayan bir yapıda oluşuyla da maceraseverleri memnun ediyor.
 
İnebolu Yolu (Kastamonu)
Cide ve İnebolu arasındaki kara yolu, yolda olanları, Küre Dağları ile Karadeniz’in muhteşem manzaralarıyla karşılıyor. 130 metreye uzanan İnebolu Yolu’nda muhteşem orman köyleri ve yol boyunca sıkça karşılaşılan ahşap evleri tabloya resmedilmiş bir manzarayı andırıyor. Çam ağaçlarının maviyle buluştuğu tüm noktalar da hayranlık uyandırıyor. Küre Dağları’na yaklaşıldığında ise yolun zorlu yapısı nedeniyle hızın düşürülmesi öneriliyor.
 
Finike Yolu (Antalya)
Antalya’nın batısında konumlanan Finike Yolu takip edildiğinde araç camlarının açılması öneriliyor. Portakallarıyla ünlü bu bölge, buradan geçenlere mis gibi kokular bahşediyor. Yol boyunca bir tarafı devasa büyüklükte kayalar ve diğer bir tarafı muhteşem bir manzaraya sahip uçsuz bucaksız kıyılar yolculara eşlik ediyor.