24 Eylül 2020

Ticari Araç Sahiplerinin Bilmesi Gereken 10 Terimtrafik Cezaları Hakkında Ne Biliyoruz, Ne Bilmiyoruz?

Ticari Araç Sahiplerinin Bilmesi Gereken 10 Terimtrafik Cezaları Hakkında Ne Biliyoruz, Ne Bilmiyoruz?
Sürücüler kimi zaman farkında olmadan trafik kurallarını ihlal edebilir ve bunun sonucunda beklenmedik trafik cezalarıyla ve ceza faizleriyle karşı karşıya kalabilirler. Bu ve benzeri kötü sürprizlerle karşılaşmamak için sürücülerin trafik cezaları hakkında temel bilgilere sahip olmaları oldukça önemli. Peki, trafik cezaları nasıl sorgulanır? Nereye ödenir? Erken ödeme indirimi ne zamana kadar geçerlidir? Gecikme durumunda nelerle karşılaşılır? Cezalar nasıl taksitlendirilir? Trafik cezalarına itiraz edilebilir mi? Trafik cezalarıyla merak ettiğiniz pek çok sorunun yanıtını sizin için araştırdık.
 
Trafik cezaları nasıl sorgulanır?
Sürücüler, E-Devlet’e şifre, mobil imza ya da internet bankacılığı yoluyla giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesi altındaki “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” işlemini ya da Gelir İdaresi Başkanlığı sekmesi altındaki “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” işlemini gerçekleştirerek trafik cezaları olup olmadığını öğrenebilirler.
 
Trafik cezaları nereye ödenir?
Trafik cezaları internet bankacılığı aracılığıyla E-Devlet üzerinden ya da PTT şubeleri ve anlaşmalı bankalara giderek ödenebilir.
 
Erken ödeme indirimi ne zamana kadar geçerlidir?
Trafik cezalarını erken ödeyen sürücüler, erken ödeme indiriminden yararlanma hakkı kazanırlar. Cezanın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde ceza tutarını ödeyen sürücüler 2020 yılı için yüzde 25 olarak belirlenen erken ödeme indiriminden faydalanabilirler. Sürücülerin bu haklarını kaybetmemeleri için de trafik cezaları olup olmadığını düzenli aralıklarla sorgulamaları önemli.
 
Trafik cezaları geç ödendiğinde nelerle karşılaşılır?
Trafik cezalarının gecikme faizi yüzde 5’tir. Cezanın sürücüye tebliğini takip eden 30 günlük sürenin ardından ceza tutarını ödemeyen sürücüler bu faizi ödemekle mükellef olurlar.
 
Trafik cezaları nasıl taksitlendirilir?
Sürücüler, cezanın kendilerine tebliğ edildiği tarihten sonraki 30 gün içinde en yakın vergi dairesine giderek trafik cezası taksitlendirme başvurusunda bulunabilirler. Bu işlem için herhangi bir kimlik belgesi yeterli. Taksitlendirme işlemi esnasında mevcut ceza tutarına taksitlendirme tutarı eklenerek elde edilen tutar dörde bölünür. Cezalarını taksitlendirmek için başvuru yapan sürücülerin ilk taksit tutarını işlem esnasında ödemeleri talep edilir.
 
Trafik cezalarına itiraz edilebilir mi?
Trafik cezalarına itiraz etmek isteyen sürücüler Sulh Ceza Mahkemelerine başvurarak dava açma haklarını kullanabilirler. Ancak başvuruları işleme konulan sürücüler, itirazları mahkemede reddedilir ve dava aleyhlerine sonuçlanırsa mahkeme masraflarını üstlenmekle yükümlü olurlar.