10 Şubat 2023

Toplu taşıma kullanmak için nedenler

Toplu taşıma kullanmak için nedenler
Toplu taşıma kullanımı, binek araçlara kıyasla daha avantajlıdır. Bu avantajlar arasında ekonomisini, çevreciliğini, zamandan tasarruf sağlayan yönünü, trafik sıkışıklığını azaltıcı etkisini ve daha güvenli oluşu gibi faktörleri saymak mümkün.
 
Bir yerden bir yere giderken tercih edilen toplu taşıma araçları, binek araçlara kıyasla daha avantajlıdır. Bu avantajlar geniş hacme sahip oluşuyla trafikte çok sayıda insanın bir arada yolculuk edebilmesini sağlaması, bu yönüyle trafik sorunlarının en önemli nedenleri arasında gösterilen araç sayısının fazlalığından kaynaklı sıkışıklıkların yaşanmaması, park yeri ya da ücretine gerek olmaması ve dahasıyla ilgilidir.
 
Daha ekonomik
Binek bir araç, sürücüsüne yakıt giderlerinden bakım giderlerine, park ücretlerinden trafik cezaları ve yıllık kasko ile sigorta ücretlerine kadar ekonomik açıdan zorlayıcı etkilerde bulunur. Halbuki toplu taşımayı tercih etmek ekonomik açıdan daha avantajlıdır. Bu konuya otobüsler üzerinden bir örnek verilecek olursa eğer; araştırmalar, bir litre akaryakıt ile bir yolcuyu taşıma mesafesinin binek araçlarda 19 kilometreye karşılık geldiğini gösteriyor, otobüslerde ise bu oran 39 kilometre olarak beliriyor. Bu veriler, gerek bireysel gerekse ülke olarak ekonomik yönden tasarruf sağlanabilmesinin yanı sıra, daha temiz bir çevre anlamına da geliyor.
 
Daha çevreci
Binek araçlar yerine toplu taşımayı tercih etmek, trafikte yer alan araç sayısının ve büyük bir kısmı fosil yakıtlarla çalışan bu araçların çevreye yaydığı zehirli gazların azalmasına katkı sunuyor. Öyle ki araştırmalar, toplu taşıma araçlarının yaygın olarak kullanıldığı ülkelerin diğerlerine nazaran daha temiz bir hava kalitesine sahip olduğunu kanıtlıyor. Nitekim geniş hacimleri sayesinde daha fazla kişinin taşınmasına olanak yaratan toplu taşıma araçlarının, trafikte yer alan onlarca aracın çevreye verdiği zararın yüzde 10’unu dahi vermediği biliniyor.
 
Daha sağlıklı
Araştırmalara göre trafiğe bağlı hava kirliliği, canlı hayatını tehdit eden en önemli faktörlerden biri. Trafikte seyrederken egzoz yoluyla havaya salınan zehirli partiküller, başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere sağlık üzerinde pek çok yönden olumsuz etkide bulunuyor. Azımsanmayacak denli büyük olan bu etkilerden kurtulmanın bir yolu olarak, daha küçük bir karbon ayak izine sahip olduğu bilinen toplu taşıma araçlarını tercih etmek, daha sağlıklı bir hayatı garantilemek için bir adım olarak görülüyor.
 
Daha güvenli
Araştırmalara göre trafikte yer alan toplu taşıma araçlarının kazalara katılım oranı daha azken kazaların büyük bir çoğunluğunun kaynağı, binek araçlar. Bunun birkaç nedeni var; toplu taşıma araçlarının daha planlı bir yol haritası üzerinde hareket etmeleri, sürücü ve yolcuların emniyetinin çeşitli kurallarla denetlenmeye tabi tutulması ve sürücülerin yol/yolcu güvenliğini sağlamak için özel bir eğitimden geçmiş olmaları.
 
Daha az trafik
Toplu taşıma kullanmak, trafik yoğunluğunu azaltmak için de son derece belirleyici. Bir otobüs ortalama 50 kişiyi taşıyor ve bu sayı binek araçlara bölündüğünde onlarca aracın gereksiz olarak trafikte yer kaplayacağı anlamına geliyor. Bu ise halihazırdaki trafik sıkışıklıklarının en büyük sebebi olarak görülüyor.
 
Daha az zaman
Araştırmalar, trafikte 50 bin kişinin özel aracıyla 175 metre, otobüsle ise 35 metre yer kapladığını ortaya koyuyor. Fazla araç sayısı, trafik sıkışıklığına doğrudan etki ettiği kadar zamanın da hoyrat bir şekilde harcanmasına yol açıyor. Nitekim trafikteki araç sayısı azaldığında aynı istikamete gidecek insanların daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşımları sağlanıyor. Ayrıca zamandan tasarruf etmek için trafiğin yoğun olduğu saatlerde toplu ulaşımı tercih etmek de önemli. En nihayetinde özel şeritte hareket eden toplu taşıma araçları sayesinde trafikte gereksiz yere zaman harcanmasının da önüne geçebiliyor.