17 Kasım 2023

Ticari araç satın alırken nelere dikkat edilmeli?

Ticari araç satın alırken nelere dikkat edilmeli?
Ticari araç satın almak detaylı bir inceleme ve karar verme sürecini beraberinde getirir. Alıcıların ihtiyaçlarını, bütçelerini, yakıt tercihlerini, güvenlik ve konfor gereksinimlerini göz önünde bulundurmaları gereken bu süreçte finansman imkanlarını yakından takip etmeleri de oldukça önemli.  
 
Araç satın almadan evvel bolca araştırma yapmak kaçınılmazdır. Her alıcı birçok seçeneği karşılaştırır, hangi aracın beklenti ve ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacağını tespit etmek üzere yoğun çaba sarf eder. Bu durum ticari bir araç satın alacaklar için de geçerlidir elbette. Piyasadaki tüm seçenekler arasından yapılacak işin gerekliliklerine en uygun aracı bulup çıkarmak zorlu bir karar verme sürecini beraberinde getirir. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri gelin birlikte inceleyelim.
 
İhtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun
Ticari bir araç satın almadan önce ilk yapmanız gereken işinizin gerekliliklerini tespit etmek, ardından, hangi araç türünün bu gereklilikleri karşılayacağını araştırmaktır. Bu esnada aracın kullanım amacı, taşıma kapasitesi, ne sıklıkta kullanılacağı gibi ögeler ön planda bulundurulmalıdır. 
 
Bütçenizi belirleyin
Hangi aracı satın alacağınıza karar verirken bütçenizi ayrıntılı bir şekilde belirlemeniz büyük önem taşır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken konu, bütçenin yalnızca araç fiyatını değil, gerek satın alım sürecinde karşılaşılacak gerek aracın düzenli olarak gerektireceği masrafları da hesaba katmaktır. Trafik sigortası, vergi ve bakım masrafları, noter ücreti gibi unsurların göz önünde bulundurulmadığı bir bütçelendirme süreci mali zorluklara yol açabilir.
 
Doğru yakıtı tercih edin
Satın alacağınız ticari aracı tercih ederken dikkat etmeniz gereken unsurların başında kullanacağınız yakıta karar vermek gelir. Bu esnada yakıtın etkililiğini, maliyetini, sürdürülebilirliğini ve diğer dolaylı avantaj ve dezavantajlarını göz önünde bulundurmak elzemdir.
 
Örneğin sürdürülebilir ulaşımın giderek önem ve öncelik kazandığı günümüzde dizel gibi yakıtların yakın gelecekte kullanımının engelleneceğini göz önünde bulundurabilir, doğalgaz ve LPG gibi alternatif yakıtları tercih ederek şirketinizin karbon ayak izini azaltmayı tercih edebilirsiniz. Bunlarla birlikte, araç performansını olumlu yönde etkileyecek ve tasarruf etmenizi sağlayacak yakıt seçeneklerine yönelmek uzun vadede şirketiniz bakımından olumlu sonuçlar doğuracaktır.
 
Sıfır mı ikinci el mi?
Satın alım sürecindeki en önemli kararlardan biri de fabrika çıkışlı bir aracın mı yoksa ikinci el bir aracın mı tercih edileceğidir. Tercihinizi ikinci seçenekten yana kullanmaya karar vermeniz durumunda mutlaka aracın bakım, onarım ve kaza geçmişi hakkında detaylı bilgi edindiğinizden emin olmanız önem taşır. Bununla birlikte, ikinci el bir araç almanın getireceği riskleri en aza indirmek üzere aracı satın almadan önce kapsamlı bir muayene işlemi yaptırmalısınız.
 
Güvenlik ve konfor şart
Aracınızla belki yolcu taşıyacak, belki her gün onlarca kez teslimat yapacak, belki de uzun yolculuklara çıkacaksınız. Tüm bunları yaparken gerek sizin gerek çalışanlarınızın iş güvenliğini sağlamak ve konforlu bir çalışma ortamı yaratmak amacıyla gelişkin güvenlik sistemlerine ve ergonomik tasarıma sahip bir aracı tercih etmek öncelikleriniz arasında bulunmalıdır.
 
Aracınız, marka yüzünüz
Tercih edeceğiniz aracın şirketinizin marka yüzü olacağını da göz önünde bulundurun. Bu nedenle satın alım sürecinde listelediğiniz araçların görünüm, renk ve dikkat çekicilik gibi öne çıkan özelliklerini de karşılaştırmanız avantaj sağlayacaktır.
 
Fırsatları takip edin
Ticari bir araç satın alırken teşvik imkanlarıyla karşılaşabilirsiniz. Söz konusu finansman fırsatlarını kaçırmamak için aracınızı satın almadan önce herhangi bir vergi indirimi ya da yatırım teşviki bulunup bulunmadığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırın.
Otokar, kamyon segmentine yeni bir soluk getirdiği Atlas ile müşterilerine cazip ve avantajlı kampanyalar sunmaya devam ediyor. Yıl sonuna kadar geçerli olacak özel kampanya kapsamında Otokar müşterileri, Atlas kamyon alımlarında, 500 bin TL’ye 12 ay vade ve %1.43 kredi oranı imkanından yararlanabilecek. Üstelik Atlas kamyonlarda ilk 4 yıl boyunca sınırsız kilometre garanti ve ilk 4 bakım ücretsiz olarak sunuluyor.