22 Temmuz 2020

Teknolojinin Otomotive Yansıması

Teknolojinin Otomotive Yansıması
Her geçen gün daha da gelişerek tüm sektörlerde kendini gösteren teknoloji, otomotiv endüstrisindeki yeniliklerin de öncüsü. Dönüşüm hız kesmeden devam ederken yolculuğu daha keyifli hale getirecek bu özellikler ve nicesi araçlarımızın içinde bizimle buluşmaya devam ediyor.
 
Her geçen gün daha da gelişerek tüm sektörlerde kendini gösteren teknoloji, otomotiv endüstrisindeki yeniliklerin de öncüsü. Teknoloji aracılığıyla hayatı kolaylaştırmak, güvenliği sağlamak, zaman kaybını yok etmek ve sürdürülebilirliği desteklemek yalnızca otomotiv sektörünün değil, araç sahiplerinin de dikkate aldığı özellikler. Dönüşüm hız kesmeden devam ederken yolculuğu daha keyifli hale getirecek bu özellikler ve nicesi araçlarımızın içinde bizimle buluşmaya devam ediyor.
 
ÖNCE GÜVENLİK
Her alanda olduğu gibi otomotiv endüstrisinin de önceliği, güvenlik. Araç içinde güvenli sürüşü sağlamak adına, gelişen teknolojiden yararlanılıyor.
 
Yüksek çözünürlüklü farlar: Digital Light HD sistemi yaklaşık bir milyon mikro aynayla çalışarak farlardan çıkan ideal ışık dağılımını sabitliyor. Üstelik sürücü, direksiyonu ne tarafa doğru çevirirse farlar da o yöne ışık yansıtma özelliğine sahip. Yani farlar artık gerçekten aracın gözü olarak konumlandırılıyor. Gelecekte far sistemlerinin yollara trafik işaretlerini yansıtabilmesi adına çalışmalar yürütülüyor.
 
Performans lastikleri: Gün geçtikçe lastik dokusu ve zemin-lastik uyumu hakkında yeni gelişmelere tanık oluyoruz. Spor otomobillere uygun geliştirilen lastikler artık şehir içi ulaşımda da kullanılabilir şekilde tasarlanıyor ve zemin şartlarına uygunluk testleri yapılıyor. Bunun yanı sıra, patlasa bile gidebilen lastikler geliştirildi bile!
 
Elektrikli emniyet kemerleri: Hava yastığı mantığıyla çalışan elektrikli emniyet kemerleri, kaza anında kurtarıcı. Sürüş halindeki aracın yavaşlaması belirli bir limiti geçtiğinde elektrikli emniyet kemeri devreye girerek araçta bulunanların öne doğru hareketini engellemek adına kilitleniyor. Elektrikli emniyet kemeri, standart seyirde gevşek olan bandı tehlike esnasında saniyenin dörtte biri gibi bir sürede toparlamaya yarıyor.
 
Bulut sistemi: Araçlar arası iletişimi sağlayan bulut sistemi, gittikçe yaygınlaşıyor. Araçtan araca bilgi paylaşımının yapılmasını sağlayan sistem, daha güvenli bir rota oluşturulmasına yardımcı oluyor. İlk kez 2006 yılında tanıtılan teknoloji, bir kazanın meydana geldiği yol, sokaklardaki kör noktalar gibi bilgileri araç sinyalleriyle çevre sürücülere de ulaştırıyor. Bulut sistemi, tehlikelerin önlenebilir oluşu açısından önem taşıyor.
 
KOLAYLAŞTIRAN DETAYLAR
Araç sürücülerinin dikkat dağınıklığını önleyen, trafikte yön bulmayı sağlayan, park sorununa çözüm sunan, hayat kolaylaştıran özellikler her geçen gün daha çok karşımıza çıkıyor.
 
Sesli komut sistemleri: Monitörle veya kumanda edilecek sistemlerle uğraşmak yerine örneğin araca tanımlanan sesle “Kapıları kilitle!” demek bu işlem için yeterli oluyor. Gitmek istediğiniz adresi yüksek sesle belirtmekle aracın gidilecek yerin haritasını çıkarması arasında pek de bir süre yok. Oldukça işe yarayan bu özellikler günümüzde birçok marka tarafından uygulanıyor ya da konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor.
 
3D harita özelliği: Üç boyutlu navigasyon haberleri, azımsanmayacak kadar sık karşımıza çıkıyor. Trafikte yön bulmayı sağlayan navigasyon, 3D özelliğiyle çok boyutlu harita ve rota bilgisi sunuyor. Şimdilerde yalnızca aracın ekranında görünen 3D haritalar yakın tarihte sürücünün yol alışkanlıklarını da hesaplayarak ona göre bir rota belirleyecek.
 
Otomatik park sistemi: Otomatik park sistemleri, araç sahiplerini büyük bir dertten kurtararak hem uygun park yeri buluyor hem de aracın park edilmesine yardımcı oluyor. Bu sistemde park komutunu alan araç, ön ve arka tamponlarında bulunan mesafe algılayıcı sensörlerle bir park boşluğu belirliyor. Boşluk bulunduğunda geri vitesle uyarı sistemlerini açıyor. Yani sürücünün yapması gereken tek şey, park edilirken gaz fren kontrolünü sağlamak. Kalan direksiyon manevraları aracın uyarılarına tabi.
 
Elektronik park freni: Manuel el freninin gelişmiş hali olan bu teknoloji sayesinde tek bir düğmeyle aracı çalışır hale getirmek veya durdurmak mümkün. Klasik el freninden daha hızlı ve konforlu olan elektronik park freni, sektörün gözdelerinden.
 
Otonom araçlar: Geleceğin ulaşımı denildiğinde akla gelen otonom araçları geliştirmek için test sürüşleri devam ediyor. Sürücüsüz hareket eden bu araçlarda konfor ve güvenlik ön planda. Yorgunluk veya dikkat dağınıklığından meydana gelen kazaların önüne geçeceği düşünülen otonom sürüşler, gün içinde kaybedilen vaktin trafikte daha verimli değerlendirilebilmesini de vadediyor.
 
YOLDA EĞLENCE
Akıllı telefonların gelişimi ve araçlara bağlanabilmesi araç içi eğlence sistemlerinin temelini oluşturuyor. Araç ekranlarında film seyretmek, oyun oynamak hatta televizyon izlemek mümkün. Trafik yoğunluğu gibi nedenlerle araç içinde geçirilen vaktin giderek artması bu tür teknolojileri gerektiriyor gibi görünüyor. Üstelik bu sistemlerin yüksek kaliteli olması adına ses sitemleri de maksimum performans gösterecek şekilde geliştiriliyor.
 
ALTERNATİF ENERJİLER
Zamanla değişen yakıt alternatifleri artık doğaya zarar vermeyecek şekilde dönüştürülüyor. Sürdürülebilirliğin göz önünde tutulduğu seçenekler daha da geliştiriliyor. Yakın zamanda, güneş enerjisiyle çalışan otomobil fikrinin yanına havayla çalışan otomobiller de eklendi. İlk örneğinin Hindistan’da görüldüğü havayla çalışan otomobil, sektörde yankı uyandırdı.
 
OTOKAR’DA OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ
Kurulduğu günden bu yana Ar-Ge’ye önem veren, otomotivde Türkiye’nin ilk bilgisayar destekli tasarım uygulamalarına imza atan Otokar, müşterilerinin beklentilerine ve isteklerine en iyi şekilde cevap verebilmek için tüm süreçlerde teknolojik imkanları en iyi şekilde kullanıyor. Sunduğu standart ve opsiyonel özelliklerle konfora ve üstün güvenlik donanımına önem veren teknolojilerle de ön plana çıkıyor. Akıllı otobüs, alternatif yakıtlı araçlar ve Otokar mobil uygulaması bunlardan sadece birkaçı.