07 Şubat 2020

SINIRSIZ EĞİTİM

SINIRSIZ EĞİTİM
Günümüz teknolojisi, dijitalleşen süreçler sayesinde her yaştan insanın bilgi ve beceri kazanımlarına destek veriyor.
 
Hem görsel hem işitsel olmasıyla odaklanmayı daha verimli ve uzun halde tutmayı başardığından eğitici videolara rağbet gösteriliyor.
Bilginin hızla gelişim ve değişim gösterdiği günümüzde öğrenme etkinliği ömür boyu süren bir hal alıyor. Süratli bilgi akışı, bilgiyi en kısa sürede kullanma gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Sonu gelmeyen yeniliklere adapte olabilmek adına herkes çaba sarf ediyor fakat kimsenin her alan için yeniden okul okumaya, atölyelere katılmaya, kişisel eğitimlere gitmeye vakti veya imkanı olmayabiliyor. Burada devreye teknolojinin amaca uygun, faydalı alanları devreye giriyor. Dijital çağ, öğrenmeyi zamansız ve mekansız bir hale getiriyor. Çeşitli uygulamalar, atölye programları, sertifika sistemleri tek tıkla cihazınızın ekranında beliriyor ve neye ihtiyaç duyuyorsanız o alanda gelişme fırsatı sunuyor. Ayrıca dijital eğitim imkanı, elde edilen bilgiyi yaymak için de önem taşıyor. Öğrenilen şeyleri aynı alanda çalışan insan veya topluluklarla paylaşabileceğiniz sanal ortamlar mevcut. Bilgileri, fikirleri ve tecrübeleri aktarmak zaten her eğitimin bir parçası değil midir? Dijital öğrenme sürecinin bir artısı da herkesin kendi öğrenim hızına göre eğitim alma fırsatının olması. Dijital dönüşüm, öğrenme stillerini bireyselleştiriyor ve kişinin kendini en rahat ve verimli hissedeceği şekilde çalışmasına olanak sağlıyor. Her ne öğrenmek istiyorsanız kendi motivasyonunuza göre program oluşturuyorsunuz. Eğitimi bağımsız halde sürdürmek ve gelişmelerden geri kalmamak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Dönüşüm
“E-öğrenme”, “sanal eğitim”, “çevrim içi eğitim” artık kulaklarımızın aşina olduğu kavramlar. Basılı kitaplar önemini kaybetmese de yavaş yavaş yerini elektronik kitaplara bırakıyorken, sanal içerikler bizim için oldukça önemliyken ve sosyal medya günümüze yön veriyorken dijital okuryazarlık becerilerimizi geliştirmek de ihtiyaç haline geliyor. 21. yüzyılın gereklilikleri olarak gösterilen üretim becerileri ve yetenek gelişimi, eğitimin yeniden tasarlanmasına öncülük ediyor. Belli materyallere ihtiyaç duymadan bir eğitim sürdürmek ve o eğitimden alınan bilgilerin yanı sıra, o bilgiyle neler yapılabileceğinin farkında olmak eğitimde dijital dönüşümün bir adımı.

Sonsuz kaynak
Elektronik cihazlarla sanal ortamda gerçekleştirilen eğitimler temel bilimlerden kişisel gelişime çeşitlilik gösteriyor. Hemen ulaşılamayacak kaynaklar, her dilde çevirisi bulunamayan makaleler ya da artık basımı olmayan kitaplar için internet, geniş bir yelpaze sunuyor. Tek tıkla indirebileceğiniz kitap içerikleri, birçok makaleye ulaşabileceğiniz siteler ve çevirisi olmayan kaynakları internet üzerinden okuyabilmek, bilgiye ulaşma yolunda büyük rahatlık. Günümüz sanal ortamında dijital kütüphaneler bile bulunuyor.

Görsel-işitsel tabanlı öğrenme
Video eşliğinde öğrenme, dijital öğrenme imkanları arasında en popüler olanı. Hem görsel hem işitsel olmasıyla odaklanmayı daha verimli ve uzun halde tutmayı başardığından eğitici videolara rağbet gösteriliyor. En büyük arama motorlarından biri olan YouTube’da aklınıza gelebilecek her sorunun cevabı bulunuyor. Kaliteli içerik seçimleriyle eğitici videolarla buluşmak ve bilgi birikimine ulaşmak mümkün.

Oyunlaştırma
Öğrenmenin birçok metodu bulunuyor. Oyunlaştırma da bu metotlardan yalnızca biri. Oyun oynayarak öğrenmede kazanma-kaybetme sistemi olduğundan oyunu oynayan kişi, kendine verilen bilgiyi almakta veya problemi çözmekte daha istekli olabiliyor. Motivasyona ihtiyaç duyan bireyler için oyunla öğrenme oldukça etkili olduğundan bu tür uygulamaların kullanıcısı hayli fazla.

Dijital atölyeler
Kendi haznemi doldurmam yetmez bunu kanıtlamak da istiyorum, diyenler Google’ın ücretsiz eğitimleriyle sertifika sahibi olabiliyor. Google Dijital Atölye, Google Ads, Google Analytics, Facebook Blueprint, Hubspot Inbound, IAB re-KOBİ, Woorank gibi sertifika programlarında istenilen zaman izlenebilecek dersler ve ardından kazanımı test etmek amaçlı sınavlar bulunuyor. Sınavda başarısız olanların 10 gün sonra tekrar sınava girme hakkı da var.

Yabancı dil için
Kullandığınız cihazlara yabancı dil uygulamaları indirerek istenen zamanda istenen yerden yeni bir dil keşfedilebiliyor. Babbel, Duolingo gibi uygulamaların yanı sıra, Cambly gibi interaktif ortam yaratan uygulamalar da işi eğlenceli hale getiriyor. Test çözerek dil bilgisi ve kelime haznesi geliştirilebiliyor ya da dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan insanlarla görüntülü iletişim kurarak günlük konuşma diline hakimiyet sağlanabiliyor.

Ücretsiz dijital eğitim uygulamaları
TED: Birçok farklı dalda, alanında uzman kişilerin eğitici videolarını barındıran uygulama sayesinde ilham veren içeriklere ulaşabilirsiniz.
Khan Academy: Fizik, kimya, matematik gibi temel bilimleri en basit haliyle sunan uygulama sayesinde bilgilerinizi taze tutabilirsiniz.
DailyArt: Sanat tarihi dersi gibi düşünebileceğiniz uygulama, her güne bir eser seçerek onun hakkındaki bilgileri sizin için derliyor.
Coursera: Sanattan iş yönetimine pek çok alan için notlara ulaşabileceğiniz bir dijital eğitim platformu.