21 Haziran 2023

Önleyici Bakıma Dair Merak Edilenler

Önleyici Bakıma Dair Merak Edilenler
Yetkili servisleri yalnızca aracın acil tamir ihtiyaçları için değil, önleyici bakım ihtiyaçları için de düzenli olarak ziyaret etmenin daha uzun ömürlü, yüksek performanslı ve keyifli bir sürüş deneyimi sunan bir araca sahip olmak için gerekli olduğu ifade edilebilir. Bu tür bir proaktif bakım süreci aracın hem bugününe hem de geleceğine yapılan bir yatırım olarak görülebilir.
 
Her sürücü araç bakımının ne kadar önemli olduğunu bilir. Bununla birlikte, bu bakımın ne şekilde ve hangi sıklıkla gerçekleştirilmesi gerektiği, farklı türlerdeki araç bakımları hakkında bilgi sahibi olmayabilir. Bu yazıda, önleyici araç bakımının ne olduğuna ve araç sahiplerine sunduğu avantajlara değineceğiz.

ÖNLEYİCİ BAKIM NEDİR?
Önleyici bakım, araçta herhangi bir arıza olup olmamasından bağımsız şekilde gerçekleştirilen bakım işlemidir. Önleyici bakımın başlıca özellikleri;
 
  • Düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesi,
  • Araç parçalarının ömrünün uzatılmasının amaçlanması,
  • Proaktif niteliği dolayısıyla herhangi bir hasar oluşumuna bağlı olmaması,
  • Kontrol edilecek parçaların önceden belirli olmasıdır.
Bu doğrultuda, önleyici bakım süreçlerinde aracın yakıt, polen, hava ve yağ filtreleri, lastik hava basıncı, ikaz lambaları, motor, fren ve direksiyon hidrolik yağı, farları, debriyaj ve fren balataları ile ateşleme sistemi gerekli sıklıkla kontrol edilir.
 
Önleyici bakımın gerçekleştirileceği zaman aralığı aracın türü, modeli, motor özellikleri ve kullanım sıklığına göre farklılık gösterir. Sürücülerin her yıl en az bir kez önleyici bakım hizmeti almaları gerekir. Ancak doğru zaman ve kilometre aralığının tespiti için araç üreticilerinin yönlendirmelerini takip etmek en doğru yol olarak önerilir.

ÖNLEYİCİ BAKIMIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Beklenmedik arızaların önüne geçer
Önleyici bakım, sürücülerin araçlarının durumu hakkında düzenli şekilde bilgi sahibi olmalarını sağladığı ve araç parçalarının ihtiyaç duyduğu tamir ya da yenilenme işlemlerini zamanında tespit etmeye imkan sunduğu için beklenmedik arızaları engelleyerek sürücülerin yolculuk esnasında herhangi bir problem yaşamalarının önüne geçer.
 
Araç performansını artırır
Uzun süre boyunca bütüncül şekilde bakım ve yenilenme işlemi gerçekleştirilmeyen bir aracın performansı kaçınılmaz olarak düşecektir. Bu durum aracın sahip olduğu potansiyelin kullanılamamasına yol açarak sürüş deneyimini olumsuz şekilde etkileyecektir.
 
Aracın ömrünü uzatır
Parçaları düzenli olarak bakım gören ve gerektiği takdirde yenilenen bir araç, daha az arızalanacak ve uzun süre tespit edilemeyen problemlerin doğuracağı yan etkilere maruz kalmayacaktır. Bu durum, aracın ömrünün uzamasını sağlar.
 
Tamir masraflarını ortadan kaldırır
Sürücülerin yalnızca acil durumlarda değil, önceden tespit edilen aralıklarla yetkili servisleri ziyaret ederek önleyici bakım hizmeti almaları, beklenmedik arızalarla karşılaşmalarını engellediği için ani ve yüksek miktardaki tamir masraflarını ortadan kaldırır. Bununla birlikte, düzenli bakım tüm parçaların ömrünü uzattığı için sürücüler parça değişimi için ayıracakları kaynaktan da tasarruf edebilir.
 
Yolculuk güvenliğini artırır
Önleyici bakım hizmeti alan bir sürücü, aracındaki parçaların durumu hakkında bilgi sahibi olacaktır. Yolculuk esnasında dış faktörlerin sebep olacağı olumsuz durumlar haricinde aracın genel durumunda gerek sürücüyü gerek trafikteki diğer yolcu ve sürücüleri tehdit edecek bir arızanın yaşanma ihtimali minimize edilecektir. Bu durum trafiği herkes için daha güvenli hale getirir.
 
Araç satışını kolaylaştırır
Önleyici bakım süreçlerini aksatmayan bir sürücü, performansı yüksek ve uzun ömürlü bir araca sahip olacağından satış esnasında aracının değerinin korunmasını sağlar. Bu nedenle, önleyici bakım aracın hem bugününe hem de geleceğine dönük bir yatırım olarak görülmelidir.

OTOKAR’DAN ÜCRETSİZ BAKIM FIRSATI
Otokar, kullanıcılarına bu konuda pek çok fırsat sunuyor. Bu çerçevede 30 Eylül’e kadar Otokar Atlas alanlar, dört yıl sınırsız kilometre garantinin yanı sıra araçlarının ilk dört bakımını ücretsiz şekilde gerçekleştirebiliyorlar. Türkiye’nin onlarca noktasında hizmet veren Otokar yetkili servisleri, bakım süreçlerinde araç sahiplerine destek olarak sürücülerin uzun ömürlü ve yüksek performansa sahip araçlarla konforlu bir sürüş deneyimi yaşamalarını sağlamayı amaçlıyor.