13 Şubat 2020

Neden Kış Lastiği?

Neden Kış Lastiği?
Soğuyan havanın getirdiği zorlu kış şartları güvenlik önlemleri alma gerekliliğinin habercisi sayılıyor. Emniyetli sürüş keyfine destek olan kış lastikleri her yıl olduğu gibi yeniden gün yüzüne çıkıyor.
 
Takvim artık kış aylarını gösteriyor. Havaların soğumasıyla birlikte araç sahiplerinin aldığı güvenlik önlemleri de çeşitleniyor. Her türlü yük ve yolcu taşımacılığını gerçekleştirdiğinden, hatta her dönem uzun saatler boyu yol katettiğinden ticari araç sürücülerinin tedbiri en yüksek seviyede tutmaları büyük önem taşıyor. Soğuk hava şartlarına, ıslak, karlı veya buzlu yollara karşı yapılan hazırlıklardan biri, araca kış lastiği takmak. Peki, kışın güvenle yol almak için kış lastiği neden önemli? Kış lastikleri ne zaman takılmalı? Kış lastiği alırken nelere dikkat edilmeli? Kış lastiği hangi tarih aralıklarında zorunlu? Kış lastiği konusunda merak edilenlere bir göz atalım.
 
Neden önemli?
• Araçların yolla bire bir temasını sağlayan lastiklerin aracın kullanılış amacına, gidilecek yola ve hava koşullarına göre değişlik göstermesi gerekiyor.
• Kış lastikleri hem hamuru hem de desenleri bakımından geri kalan lastiklerden epey farklılaşıyor.
• Ticari araçlar için olmazsa olmaz kış lastiklerinin kalın ve dişli yapısı, su veya karın lastik içinde kalma süresini minimumda tutuyor.
• Tekerleğin dişleri arasındaki boşluklarsa vakum etkisi yaratarak yol tutuşunu kuvvetlendiriyor.
• Soğukta sertleşme yapmayan hamuruyla kış lastiği, direksiyon hakimiyetinin korunmasına da destek oluyor ve kaymaların önüne geçiyor.
 
Ne zaman takılmalı?
• Aracın lastiklerini kış lastiğiyle değiştirmek için önerilen zaman, sıcaklığın yedi derecenin altına düştüğü havalar.
• Ticari araçta kış lastiği kullanmak lastiklere kar zinciri takılmasını önemsiz kılmıyor. Lastik tipi her ne olursa olsun karlı ve buzlu havalarda takılan kar zinciri yüksek emniyet sağlıyor.
 
Nelere dikkat edilmeli?
• Ticari araçlarda tam güvenlik sağlayabilmek adına kış lastiği seçimi mühim.
• Birçok lastik modeli arasından seçilecek kış lastiğinin üzerinde “M+S”, “3PMSF” ibarelerinin bulunması, o lastiğin sertifikalı kış lastiği olduğunun bir garantisi.
• Temin edilecek lastiklerin dördünün de aynı marka ve modele ait olması, aracın yol tutuşu ve fren mesafesi açısından önemli. Aksi halde yokuş ve virajlarda aracın aldığı dengesiz bir duruş istenmeyen olaylara yol açabiliyor.
• Lastik diş derinliğinin dört milimetrenin altında kalmaması gerekiyor.
• Kış lastiğinin son beş yıl içinde üretilmiş olması, lastik ömrü açısından değerli. Beş yıl ya da daha fazla rafta bekleyen kış lastiği, içten aşınmaya uğramış olma ihtimali taşıyor. Çünkü lastikler, kullanıldıkça yapısını daha uzun süre koruyabilecek şekilde tasarlanıyor.
• Kış lastiği araca takılmadan önce aracın balans ayarlarının yapılmış olması gerekiyor.
 
Zorunlu mu?
• Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan kamyon, kamyonet, çekici, tanker, minibüs, otobüs, traktör, römork ve yarı römork gibi tüm ticari araçların kış lastiği kullanımı 2012 yılı itibarıyla zorunlu.
• Her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında ticari araçların kış lastiğiyle yola çıkması gerekiyor. Kış lastiği denetimleri Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.
• Araçların denge durumu adına her dört teker için de kış lastiği mecburi gösteriliyor.
• Kış lastiği kullanım kurallarına uymayanları yüklü miktarda para cezasının bekliyor. Bakanlığın belirlediği zorunlu tarihler, illerin mevsim geçişi ve sıcaklığına göre, valilerce bir ay önce veya bir ay sonra olacak şekilde değişiklik gösterebiliyor ve bu durum resmi gazetede ilan ediliyor.
 
Dikkat!
Dört mevsim boyunca kış lastiği kullanmak, lastiği de aracı da zarara uğratır. Yaz aylarına kış lastiğiyle devam edildiğinde, kalın lastik ve kuru zemin birlikteliği ani savrulmalara yol açar. Ayrıca kış lastiği aracı ağırlaştırdığından yazları sürüş performansını da düşürür. Bu nedenle aracı mevsime uygun hale getirmeli ve yaz-kış lastiği döngüsü tamamlanmalı.
 
Bunu biliyor muydunuz?
Kış lastiklerinizi temin ederek Otokar yetkili servislerine gittiğinizde serviste lastiklerin takılması konusunda destek alabiliyorsunuz.
 
Yetkili servislere ulaşmak için qr kodu taratın.
qr.png