03 Temmuz 2020

Bu Levhalara Ne Kadar Aşinayız?

Bu Levhalara Ne Kadar Aşinayız?
Trafikte hatırı sayılır ölçüde vakit geçirsek de unutkanlık ya da yanılgıyla dikkatimizden kaçan bazı trafik levhaları hayati önem taşıyor.
 
Şehir içinde sıkça karşılaştığımız işaret ve uyarıların dışında uzun yollarda olası tehlikelere karşı bizi yönlendirmesi gereken ve buna rağmen az bilinen trafik levhaları mevcut. Ehliyet alım sürecinde öğrendiğimiz fakat pek rastlamadığımız için hafızamızdan silinmesi mümkün olabilen bu işaretler hem kendimize hem diğer sürücülere hem de yayalara karşı büyük bir sorumluluk arz ediyor. Unutmak bir yana, çoğunlukla renkler ve şekillerden oluştuğu için bu işaretleri yanlış yorumlama ihtimalimiz de var. Hafızamızı tazelemek ve yanlış bildiklerimizi güncellemek için en az bilinen trafik levhalarından on tanesini gündeme aldık.
 
Yaya Geçidi (T-11)
Son zamanlarda yaya önceliği ihlaline cezai yaptırımlar uygulanmaya başlansa da en çok aşina olunan bu levhayı ne yazık ki pek dikkate almayan veya keyfi şekilde uygulayan birçok sürücü hâlâ mevcut. Tehlike Uyarı İşaretleri arasında yer alan bu levhayı gören sürücülerin yavaşlaması ve yayaların öncelik hakkına müsaade etmesi gerekiyor.
 
Bisiklet Geçebilir (T-13)
Bu levhayı görüyorsanız bisiklet yoluyla birleşen bir yol üzerindesiniz, demektir. Yine bir tehlike uyarısına denk düşen levha, trafikte büyük araçlara nazaran çok daha “naif” bir yer kaplayan bisiklet kullanıcılarına karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
 
Kontrolsüz Kavşak (T-21)
Kontrolsüz Kavşak tabelasını görmeniz, birazdan genel geçiş önceliği kuralının geçerli olduğu bir trafik bölgesine yaklaşacağınız anlamına geliyor. Bu noktada hızınızı düşürmeli ve sağdan gelen araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğunu unutmamalısınız.
 
Yol Ver (TT-1)
Ana yollar ve tali yolların birleştiği kavşaklar üzerinde rastlayabileceğiniz bu tanzim işareti, basit görünümü sebebiyle hafızalardan silinebiliyor. Eğer tali yoldan ana yola katılıyorsanız bu levha gereği ana yolda seyir halinde olan araçlara öncelik vermelisiniz.
 
Gevşek Şev (T-10)
Yol zeminine taş yahut kaya benzeri küçük cisimlerin yuvarlanabileceğini anlatan levhanın anlamı bununla sınırlı değil: Gevşek Şev işareti gördüğünüz trafik bölgesinde duraklamanızın veya park etmenizin tehlike arz edebileceği de vurgulanıyor.
 
Kaçış Rampası Levhaları (B-55a, B-55b, B-55c, B-55d, B-55e)
Trafik Bilgi İşaretleri kapsamına giren bu levha grubu, araçların frenlerinin tutmaması halinde girebilmeleri için tasarlanan yokuşların varlığını temsil ediyor. Trafikteki karmaşayı ve diğer sürücülerin zarar görmesini önlemek için yerleştirilen rampalar, frenler bozulduğu takdirde araçların yavaşlayabilmelerini sağlıyor.
 
Trafik Cebi (B62)
Trafik Cebi bilgi levhası, duraklamanın uygun ya da mümkün olmadığı yollarda araçların durması veya beklemesi için ayrılan bir bölme olduğu anlamına geliyor.
 
Kontrolsüz Demiryolu Geçidi (T-27a, T-27b)
Bu levhalar, tek hatlı ya da en az iki hatlı demiryolu geçidine yaklaştığınızı ve dikkatli olmanız gerektiğini belirtiyor.
 
Ehli (T-14a) ve Vahşi (T-14b) Hayvanlar Geçebilir
Bulunduğunuz konumun yakınlarında hayvanların yetiştirildiği mera tarzı alanlar olduğunu gösteren Ehli Hayvanlar Geçebilir levhası, genel olarak köy yollarında yer alıyor. Bu yollarda dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, hayvanların geçişi sebebiyle yolların çamurlu ve kaygan olabileceği. Vahşi hayvanlara yönelik levha ise hem önünüze aniden çıkabilecek bir hayvana verebileceğiniz zararı hem de dikkat kaybından kaynaklı kaza olasılığını önlemek için bir yavaşlama uyarısı.