17 Şubat 2020

Kısa Kısa

Kısa Kısa
Otokar Central Asia, kuruluş belgesini aldı
Fikri mülkiyet hakları kendine ait ürünleriyle beş kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Otokar; Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve Romanya’nın ardından Kazakistan’da da şirket kurdu. Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, yeni kurulan Otokar Central Asia’nın kuruluş belgesini, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç’a teslim etti. Otokar, Kazakistan Nur-Sultan’daki Astana International Financial Center’da kurduğu Otokar Central Asia isimli yeni şirketiyle başta Kazakistan olmak üzere Orta Asya bölgesindeki mevcut ve potansiyel kullanıcılarına yakın olmayı ve bölgedeki satışlarını artırmayı amaçlıyor. Ticari ürünleri Kazakistan ve Orta Asya bölgesinde aktif olarak kullanılan Otokar, yeni şirketle bölgede ortak ürün geliştirme, yerel iş ortaklıkları, yerel üretim, teknoloji transferi gibi farklı iş birliği fırsatlarını da değerlendirmeyi hedefliyor. Bu girişimle Türkiye ihracatına da katkı sağlanacak.
 
Elektrikli Kent, Busworld Europe’ta sergilendi
55 yılı aşkın deneyimiyle ürettiği araçlarını ve geliştirdiği kabiliyetlerini sergilemeye devam eden Otokar, otobüs dünyasının en büyük fuarlarından biri olan Busworld Europe’a altı aracıyla katıldı. Bu yıl 25’incisi 18-23 Ekim tarihleri arasında Brüksel’de düzenlenen fuarda Otokar, alternatif yakıtlı otobüsleriyle ilgi odağı oldu, Kent’in elektrikli ve doğal gazlı modellerini tanıttı. Ayrıca Kent U, Territo, Doruk T ve Sultan Mega’yı da standında sergiledi.
 
Alternatif yakıtlı otobüsler konusunda önemli çalışmalar yürüten Otokar, Türkiye’nin ilk hibrit otobüsünü 2007’de üretti. Sektördeki ilklerine 2012’de Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsüyle devam eden Otokar, yeni elektrikli otobüsü Kent’i Busworld Europe’da tanıttı. 12 metrelik tam elektrikli şehir içi otobüs e-Kent’le, şehirlerin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunulması hedefleniyor. Testleri devam eden e-Kent’in 2020’de Avrupa’da satışta olması planlanıyor. 95 yolcuya kadar taşıma kapasitesine sahip e-Kent, daha temiz bir çevre, daha sessiz bir trafik, daha düşük işletme maliyetleri ve daha yüksek verimlilik sağlamak için tasarlandı. Dinamik, zarif ve modern tasarımıyla dikkat çeken araç, geniş iç hacmiyle yolcular için daha iyi görüş ve konfor sunuyor.
 
Otokar, beşinci kez BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde
Ekonomik, çevresel ve sosyal faktörleri kurumsal yönetim ilkeleriyle birleştirerek uzun vadeli değer yaratmayı amaçlayan Otokar, bu alanda yaptığı çalışmalarla Borsa İstanbul (BIST) Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya hak kazandı. Kasım 2019-Ekim 2020 döneminde BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alacak şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda yürüttüğü çalışmalar, Borsa İstanbul’un belirlediği “Endeks Seçim Kriterleri” kapsamında değerlendirilmeye tabi tutuldu. Otokar, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan 56 şirketten biri oldu. Otokar’ın yarım asrı aşkın süredir imkansızmış gibi görünenleri gerçeğe dönüştürerek kendi teknolojisiyle ürettiği araçlarla alanında Türkiye’nin öncüsü konumuna ulaştığını belirten Genel Müdür Serdar Görgüç, “Temel iş stratejimiz; fikri hakları yüzde 100 kendine ait, verimli, çevreci ve yenilikçi ürünlerle gelecek nesillerin yaşam standartlarının geliştirilmesine, dünya genelinde barış ve güvenliğin tesisine katkı sağlamak. Bu doğrultuda tüm süreçlerimizi hesap verebilirlik, şeffaflık ve sorumluluk kavramlarıyla yönetiyoruz. Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken Koç Topluluğu’nun paylaştığı değer ve ilkelere bağlı kalarak insana ve topluma yakın, çevreyle dost, evrensel iş etiği ilkelerine sıkı sıkıya bağlı hareket ediyoruz.” dedi. Otokar’ın 2018 yılına ilişkin Sürdürülebilirlik Raporu, faaliyetlerinin sosyal, çevresel ve ekonomik etkileri, yönetsel yaklaşımları, performans sonuçları ve gelecek perspektifi doğrultusunda GRI Standartları’nın temel (core) uygulama düzeyi gerekliliklerine uygun olarak hazırlandı.
 
Otokar’ın dijital dönüşüm projelerine ödül
En yeni üretim teknolojileriyle, şirketteki tüm birim ve paydaşları bilgi teknoloji sistemleriyle birbirine bağlamak için son iki yıldır dijital dönüşüm çalışmalarına ağırlık veren ve farklı başlıklarda birço k projeyi eş zamanlı olarak yürüten Otokar, IDC tarafından iki fa rklı ödüle layık görüldü. Ar-Ge, mühendislik kabiliyeti, deneyimli v e yetkin insan kaynağıyla 56 yıldır birçok ilke imza atan, Türkiy e’den yurt dışına teknoloji ihraç eden Otokar, Yapay Zeka, Analitik, Neslerin İnterneti ve Robotik Süreç Otomasyonları Teknoloji Ödülle ri töreninde Akıllı Yedek Parça Optimizasyonu (SPOT) projesiyle “Analitik ve Büyük Veri” kategorisinde IDC tarafından ödüllen - dirildi. Müşterilerin araçlarıyla ilgili parça ihtiyaçlarını is tedikleri anda sağlamak üzere geliştirilen SPOT yazılımıyla Otokar, bekle me sürecini minimuma indirdi. Çift kademeli makine öğrenme algoritması kullanılarak geliştirilen SPOT, sahip olduğu akıllı özelliklerle müşterilerin geçmişteki ihtiyaçlarını analiz ediyor. Yazılım, henüz ihtiyaç oluşmadan bu durumu ön gö - rerek uygun parçaları tahmin edip stok temini sağlıyor. Geliştirilen yazılımla stoklarını optimize eden, kaynaklarını daha verimli halde kullanmaya başlayan Otokar, satış sonrası hizmetlerde de iddiasını farklı bir noktaya taşıdı.
 
İkinci ödülü ise IDC’nin düzenlediği Akıllı Üretim Zirvesi’nde kazandı. Üretim hatlarında kullanılan ve Otokar kalitesinin sürdürülebilirliğini sağlayan operasyon sayfalarının dijital ortamda hazırlanması ve gösterilmesini konu alan OTOperasyon, “Üretimde Mobilite” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü. Otokar’ın ödüllerini, dijital dönüşüm pr oje ekibi teslim aldı. Otokar otobüs üretim hattında kullanılan operasyon sayfalarını dijital ortama taşıyan OTOperasyon, iş süreçlerinde yeni bir dönemin kapısını araladı. Üretim bandındaki operasyon sayfaları için yeni bir standart getiren uygulama, parça kullanımından süreçlerin raporlanmasına kadar tüm sürecin tablet bilgisayarlardan takip edilmesini sağlıyor. Üretim hattındaki çalışanların videolarla desteklendiği OTOperasyon’la birlikte yönetim birimlerine anlık raporlama ekranı da sunuldu. Üretimde kalite çıtasını artıran uygulama, iş süreçlerinde hatayı minimuma indirerek araç veya lokasyon bazlı hedef takibini hızlandırdı.
 
Fuarın gözdesi Atlas oldu
Sakarya’da bu yıl ikincisi düzenlenen Tarım Hayvancılık Makinaları Teknolojileri ve Yem Fuarı’nda Otokar, Atlas aracıyla yer aldı. Sakarya Hendek’te Çok Amaçlı Kapalı Fuar Alanı’nda düzenlenen organizasyona Otokar bayisi Gaziantepli Kardeşler katıldı. Tarım, hayvancılık, teknoloji alanında ürün ve hizmet geliştiren 180 firmanın katıldığı organizasyonda Otokar’ın hafif kamyon segmentinin iddialı aracı Atlas, fuarın gözdesi oldu. Güçlü, çevreci ve ekonomik Euro 6 motoru, düşük işletme giderlerinin yanı sıra, uygun yedek parça maliyetiyle her zaman kazandıran Atlas’ın sergilendiği standı 1.000’e yakın katılımcı ziyaret etti.
 
Bornova Belediyesi’nin de tercihi Atlas oldu
Türkiye’nin dört bir yanında belediyelerin iş yükünü hafifletmeye devam eden Otokar Atlas, Bornova Belediyesi’nde de hizmet vermeye başladı. Belediyenin daha iyi hizmet ve yatırım amacıyla alım yaptığı, çevre düzenleme ve temizlik hizmetlerinde kullanılacak, çöp kamyonu, damper ve hidrolik platform üst yapılarına sahip 17 adet Atlas, düzenlenen törenle teslim edildi. Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndaki teslimat töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Başkan Vekili Hüseyin Ünal, Otokar Ticari Araçlar Kamu Satışları Grup Yöneticisi Murat Özsoy, Otokar Küçük Otobüs ve Kamyon Saha Birim Yöneticisi Ömer Selçuk Ceylan, İzmir Bölge Servis Yöneticisi Nuri Vural ve Otokar’ın İzmir yetkili servisi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Atlas’ın hem Türkiye genelinde hem de yakın belediyelerde yoğun olarak kullanılması ve kullanıcıların araçtan duyduğu memnuniyetin yanı sıra, dayanıklılığı, yüksek performansı, düşük yakıt tüketimi, düşük bakım giderleri ve yaygın satış sonrası hizmetleri nedeniyle tercih edildiği kaydedildi.
 
Gürsel Turizm yine Sultan dedi
Tasarım ve teknik özellikleriyle Türkiye’nin yanı sıra, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi gören Sultan’ın Comfort modeline bu yıl yeni özellikler ekleyen Otokar, yeni filo teslimatını Gürsel Turizm’e gerçekleştirdi. Teslimatı gerçekleştirilen ve servis taşımacılığında kullanılacak 29+1 yolcu kapasiteli yedi yeni araç törenle teslim edildi. Otokar bayisi MKC Otomotiv tarafından satışı gerçekleştirilen araçların teslimat töreni; Gürsel Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Birant, Gürsel Turizm Filo Yönetim Müdürü Umut Demircan, Otokar İç Pazar Ticari Araçlar Satış Direktörü Murat Tokatlı, Otobüs Satış Müdürü Murat Torun ve MKC Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Civelek’in katılımıyla gerçekleştirildi. Törende konuşan Bülent Birant, Sultan Comfort’tan duydukları memnuniyetten dolayı yeni yatırımlarında tekrar aynı aracı tercih ettiklerinin altını çizdi.
 
Yetkili servis ağı genişliyor
Satış sonrası hizmetleriyle müşteri memnuniyetine odaklanan Otokar’ın yetkili servis ağı genişlemeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Otokar’ın ağına, yedek parça bayisi olarak da hizmet verecek üç yeni yetkili servis eklendi. Samsun’da KHK Motorlu Araçlar, 2 Ağustos’ta açıldı. Bursa’da Askar Motorlu Araçlar, 8 Ağustos’ta Otokar’ın yetkili servis ağına katıldı. İstanbul’da da Fırat Oto, 23 Ağustos’ta Otokar ailesine merhaba dedi.