17 Ocak 2023

Kış Aylarında Trafikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Kış Aylarında Trafikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Kış mevsimi buzlanma, kar, fırtına, şiddetli yağış gibi olumsuz hava koşullarını beraberinde getiriyor. Özellikle sürekli olarak uzun yolculuklara çıkan sürücülerin bu hava şartlarının gerektirdiği önlemleri alarak hazırlıklı bir şekilde trafikte bulunmaları ve trafik güvenliğini koruyacak temkinli ve sakin bir sürüşü tercih etmeleri büyük önem taşıyor.
 
Kış aylarının beraberinde getirdiği zorlu hava şartları sürücülerin trafikte her zaman olduğundan daha dikkatli hareket etmesi zorunluluğunu beraberinde getiriyor. Şiddetli yağış, fırtına, sis, kar, buzlanma gibi etmenler sürüş güvenliğini sağlamak için pek çok önlem almayı gerektiriyor. Bu önlemler araçta bulundurulması gereken ekipmanlardan yolculuk öncesinde tamamlanması gereken hazırlıklara ve seyir halinde izlenecek sürüş tarzına dek uzanıyor.
 
Hava durumunu takip etmek
Sürücülerin, özellikle uzun yola çıkmadan önce hava durumunu kontrol ederek hazırlıklarını tamamlamaları büyük önem taşıyor. Gerek yolculuğa çıkmadan önce araçta bulundurulması gereken malzemeleri temin etmek gerek olumsuz hava şartlarının neden olabileceği herhangi bir güzergah değişikliğini öngörmek için kış aylarında bu alışkanlıktan vazgeçmemek önem taşıyor.
 
Takip mesafesini korumak
Trafikte takip mesafesini korumak kaza riskini azaltmak için alınması gereken önlemlerin başında geliyor. Sürücülerin özellikle de yağmur ve kar yağışı, sis gibi durumlarda bu kurala uymaları büyük önem taşıyor. Araç hızının yarısı göz önünde bulundurularak hesaplanan takip mesafesinin hava şartlarının olumsuz olduğu durumlarda artırılması öneriliyor. Buna göre saatte 80 kilometre hızla trafikte bulunan bir aracın önündeki araçla arasında en az 40 metre mesafe bulunması gerekiyor.
 
Hız sınırına özen göstermek
Sakin ve güvenli bir sürüş hem araç bakımının bir parçası hem de yakıt tasarrufunda bulunabilmenin başlıca koşullarından biridir. Bunlara ek olarak kış aylarında, özellikle de zeminin buzlu, kaygan olduğu olumsuz koşullarda sürücülerin agresif bir sürüş yerine hız sınırına özen gösterdikleri, temkinli bir sürüşü tercih etmeleri olası kazaların önüne geçmek için şart.
 
Antifirizli cam suyunu unutmamak
Sürücülerin kış şartlarında en sık yaşadığı problemlerden biri de araç camlarının donmasıdır. Bu da trafikte görüş açısını azaltarak sürücülerin trafik güvenliğine ciddi biçimde zarar vermesine sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için antifrizli cam sularının tercih edilmesi gerekir. Antifriz, içinde bulunan metil alkol sayesinde araç camlarının -20 dereceye kadar donmamasını sağlar.
 
Farlara dikkat etmek
Trafikte görüş kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan biri de farlardır. Sürücülerin hem kendi görüş açılarını hem de diğer sürücü ve yayaların görüş açılarını korumak için onaylı ve kaliteli farlar kullanmayı tercih etmeleri gerekiyor. Bununla birlikte sürücülerin yalnızca camlarda değil, farlarda da buzlanma yaşanabileceği öngörerek önlem almaları önem taşıyor.
 
Kış lastiğini ihmal etmemek
Ticari araç sürücülerinin 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları gerekiyor. Sürücülerin belirlenen periyotta kış lastiği takmayı ihmal etmeleri, cezai yaptırımlarla karşılaşmalarına sebep olduğu gibi trafik güvenliğini de ciddi bir biçimde etkiliyor. Bu nedenle ticari araç sahipleri ve sürücülerinin hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştükten sonra kış lastiklerini kullanmaya başlamaları aracın yol tutuşunu güçlendirerek sürücülerin direksiyon hakimiyetini artıracaktır.
 
Olumsuz durumlara hazırlıklı olmak
Tüm sürücüler, hangi mevsimde olunduğu fark etmeksizin, trafikte kaza, arıza gibi beklenmedik durumlarla karşılaşabilirler. Kış mevsiminin beraberinde getirdiği hava şartları bu gibi olumsuz durumların gerçekleşme ihtimalini artırdığından sürücülerin özellikle uzun yola çıkmadan önce yaptıkları hazırlıklardan emin olmaları gerekiyor. Özellikle kışın trafiğe çıkarken araçta acil durumlarda kullanmak üzere fener, pil, uzun süre saklanabilir gıda, su, battaniye vs. bulundurulması öneriliyor.