07 Şubat 2020

John Lennon'un Sıra Dışı Rolls-royce'u

John Lennon'un Sıra Dışı Rolls-royce'u
John Lennon, Phantom V’i bambaşka bir noktaya götürerek hemen hemen herkesin aklında yer eden ‘o’ tasarımı ortaya çıkardı.
1900’lerde uçak ve gemi motorları üreterek piyasaya giriş yapan, lüks denince akla gelenlerden olmayı başaran Rolls-Royce, kişiye özel tasarımı ön planda tutan bir İngiliz otomobil markası. 1930’lara gelindiğinde Phantom modeli, dönemin siyasetçilerinden aktörlerine birçok yıldız için kendini ispat etme yöntemi sayıldı. İngiliz Kraliyet Ailesi bile 1950’lerde sadece Phantom serisine ait modelleri kullandı. Rolls-Royce Phantom’un en ünlü sahibi ise John Lennon’dı.

Lennon’ın eli değince
Rolls-Royce’un Phantom V modelinden 1959-1968 yılları arasında sadece 517 tane üretildi. Bunlardan biri, 1960’lı yılların efsane müzik grubu The Beatles’ın solisti John Lennon’ın oldu. Dokunduğu her şeyde fark yaratmak isteyen Lennon’ın Rolls-Royce’u da eşi benzeri olmayan bir görünümde olmalıydı. 1965’in Aralık ayında araç siparişini veren sanatçının listesinde o kadar çok değişiklik vardı ki Phantom V’in Lennon’a teslim edilmesi Haziran’ı buldu. Arka koltuk çift kişilik bir yatağa dönüştürüldü. İçine ayrıca portatif bir televizyon, ahşap süslemeli kokteyl dolabı, yazı masası, okuma lambaları, soğutma sistemi, telsiz telefon, kasetçalar ve pikap eklendi. Hoparlörlerse hem araç içine hem de tekerlek yuvalarına yerleştirildi, böylece aracın içinden dışına konuşmak mümkün oluyordu. Ayrıca camlar da tek tip değildi. John Lennon renkli cam istemişti; bu talep üzerine araç, İngiltere’de renkli cam kullanılan ilk otomobil oldu.

Yeniden değişiklik peşinde
Son derece kişisel bir otomobil halini alan Phantom V, John Lennon’ın birçok işinde kullanıldı. En son 1967’de Lennon’ın başrol olduğu “Savaşı Nasıl Kazandım?” filminde boy gösteren Phantom V, hayli yıpranmıştı ve Lennon yine değişiklik peşindeydi. Sıradan olandan olabildiğince kaçan Lennon, tasarım araçta uzman bir şirketle anlaşarak hayalindekilerden bahsetti; çiçek temasından uzaklaşmak istemiyordu. Sanatçı Steve Weaver, sarı zemine mavi, turuncu, yeşil, kırmızı renkleri kullanarak kıvrımlı süslemelerle çiçekleri bir araya getirdi. Üstelik araç çatısında da Lennon’dan bir parça bulunması adına terazi burcunun sembolü çizildi. Phantom V, son haliyle gerçekten sıra dışıydı.

Ehliyetini 24’ünde aldı
John Lennon, ehliyetini ancak 1965’te yani 24 yaşındayken alabildi ve söylenenlere göre pek de iyi bir sürücü değildi. Bu nedenle Phantom V, 1969’a kadar onunla olsa da Lennon, direksiyon koltuğunda pek boy göstermedi. Bir başka söylentiye göre John Lennon, ailesiyle birlikte 1969’da çıktığı İskoçya seyahatinde kaza yaptıktan sonra bir daha hiç araba kullanmadı.

Ya sonra?
John Lennon’ın ABD’ye taşınmasıyla birlikte aracı Rolls-Royce Phantom V de bir gemi vasıtasıyla ülkeye getirildi. Orada Rolling Stones, Bob Dylan ve The Moody Blues gibi yıldızlara kiraya verildi. Takvimler 1977’yi gösterdiğinde Lennon, Gelir İdaresi’yle yaşadığı sorunlar nedeniyle Phantom V’i Smithsonian Enstitüsü’ndeki Cooper-Hewitt Müzesi’ne bağışlama kararı aldı. Kanadalı bir iş insanı müzedeki araç için yaklaşık iki milyonluk teklif sundu ve 1985’te John Lennon’ın Phantom V’i tam 2 milyon 299 bin dolara satıldı. Araç, 1993 yılından bu yana Kanada’daki Royal British Columbia Müzesi’nde sergileniyor.