16 Kasım 2022

İstanbul’da sonbahar turu

İstanbul’da sonbahar turu
Sonbaharda İstanbul’daysanız ve mevsimin tadını kentin en iyi uğrak noktalarına giderek çıkarmak istiyorsanız size birkaç önerimiz var!
 
Sonbahar renklerinin eşsiz karışımlar sunduğu, hava durumlarının bazı manzaralara bir başka yakıştığı İstanbul’da, mevsimin tadının doya doya çıkartılacağı destinasyonların ve uğrak noktalarının hangileri olduğunu biliyor musunuz? Peki ya İETT otobüslerine ve metrobüslere atlayıp bu noktalara rahatça ulaşım sağlanabildiğini?
 
Rahmi Koç Müzesi
Haliç kıyısının kuzey yakasında Sütlüce’den üç kilometre uzaklıkta konumlanan Hasköy’de yer alan Rahmi M. Koç Müzesi’ne gitmek için de Halıcıoğlu metrobüs durağında inmek gerekiyor. Buradan direkt Rahmi Koç Müzesi’ne giden pek çok İETT hattı mevcut. Hazır bu çevredeyken muhakkak ziyaret edilmesi gereken yerler listesinde olan Rahmi M. Koç Müzesi’nde geçmişten günümüze değin ulaşıma, sanayiye ve iletişime dair araç ve gereçler sergileniyor.
 
Sadberk Hanım Müzesi
Sarıyer sahil yolu istikametine giden tüm İETT otobüslerinin Sadberk Hanım Müzesi’nin yakınından geçmek gibi bir özelliği var. Türkiye’nin ilk özel müzesi konumunda olan Sadberk Hanım Müzesi, 1980’li yıllarda Vehbi Koç Vakfı tarafından, Vehbi Koç’un eşi Sadberk Koç’un anısına açılır. Günümüze değin Sadberk Hanım’ın kişisel koleksiyonlarının sergilendiği müzede ayrıca dünyanın sayılı seramik koleksiyonları arasına giren İznik seramik koleksiyonu ile Arkeoloji ve Türk-İslam eserleri, farklı dönemlere ait muhtelif koleksiyonlar da bulunuyor.
 
Atatürk Arboretumu
Sarıyer’de Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde konumlanan Atatürk Arboretumu’na Bahçeköy’den kalkan 42HM numaralı İETT otobüsleriyle ulaşılabiliyor. Atatürk Arboretumu’na ulaşanları, 256 hektarlık bir alanda 1.500’ü aşkın bitki çeşitliliğini bünyesinde bulunduran canlı bitkiler müzesi karşılıyor. Ziyaretçiler, bitkilerin üzerinde bulunan açıklamalı etiketler sayesinde, alanda bulunan tüm bitkiler hakkında detaylı bilgilere ulaşabiliyor. Ayrıca bu konuda uzman kişilerce de burası tam anlamıyla bir AR-GE merkezi olarak iş görüyor. Botanik bilimcilerin, peyzaj mimarlarının ve bilim insanlarının eksik olmadığı Atatürk Arboretumu’nun ilgi çekici tek yönü bitkiler de değil üstelik. Çevresini sarıp sarmalayan kuğulu göller, kuş seslerinin eşlik ettiği doğal yürüyüş yolları ve eşsiz dinlenme alanlarıyla da görülmeye değiyor.
 
Aydos Tepesi
Kartal, Pendik, Sultanbeyli ve Sancaktepe ilçeleriyle çevrili olan, şehrin genişçe bir alanına yayılan Aydos Tepesi’ne, Anadolu Yakası’nda bu istikametlerin her birinden geçen İETT otobüsleriyle rahatlıkla ulaşılabiliyor. Avrupa Yakası’ndan Aydos Tepesi’ne varmak isteyen ziyaretçileri ise bulundukları güzergahtaki en yakın metrobüs durağından Kartal’a geçmek, Kartal’dan da 132S ya da 34TP numaralı otobüslerden biriyle tepeye ulaşmak bekliyor. Aydos Tepesi’ne ulaşanları 537 metrelik yüksekliğiyle şehrin en yüksek tepesi, tepenin Kuzey yamacındaki, çoğunu meşe ağaçlarının oluşturduğu bitki örtüsü ve yine eteklerinde bulunan içme suyu kaynakları karşılıyor.
 
Saklı Göl
Üsküdar’dan kalkan 139 ya da 39A numaralı İETT otobüsleriyle Şile merkezine, merkezden kalkan dolmuşlarla da Karamandere Köyü’ne rahatça ulaşım sağlanabiliyor. Bölgenin en şirin evlerinin, ağaçlar arasına gizlendiği, eşsiz bir uyum içinde sergilendiği Karamandere Köyü, Saklı Göl’e ev sahipliği yapıyor, Saklı Göl ise çeşitli lezzetlere, manzaralara, tutkulara ve daha nicelerine… Gölü çevreleyen yürüyüş parkuru, trekking tutkunları için ideal. Bisikletseverler de unutulmamış ve 21 kilometrelik bisiklet parkuruyla ziyaretçilerin, Saklı Göl çevresini sarıp sarmalayan manzaralara eşlik etmesi sağlanmış. Göl çevresinde yapılabilecek diğer aktiviteler ise “kendin pişir kendin ye” usulüyle işleyen restoranlarda yemeğin tadını çıkarmak, günün daha erken saatlerinde brunch için bir mekanda manzara eşliğinde lezzetleri tatmak, bölgenin doğal ürünlerinin satıldığı tezgahlardan alışveriş yapmak.
 
Anadolu Kavağı
İstanbul’un en güzel manzarasının Boğaz olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikirdir. “Boğaz’ın en güzel ve en huzurlu mahallesi hangisidir?” diye sorulursa eğer Anadolu Kavağı’na yolu düşen herkesin bu konuda da ortaklaşacağı görülür. Her tarafından Boğaz manzarasının seyredildiği Anadolu Kavağı, Beykoz sınırlarında bulunuyor. 15A numaralı Anadolu Kavağı-Kavacık rotalı İETT otobüslerinin, dört bir yanı ağaçlarla çevrili olan bu mahalleye ulaşımı oldukça rahat. Otobüsten dışarıyı seyretmekse son derece keyifli ve huzur verici. Mahallede yapılacak en iyi aktivite, burayı popüler kılan ünlü balıkçılardan birine geçmek ve denize nazır en güzel köşeyi seçerek leziz tatların ve manzaranın tadını doyasıya çıkarmak.
 
Otokar’la keşif turu
Özenle belirlediğimiz ve anlatmaktan zevk aldığımız bu uğrak noktalarına İETT otobüsleri ve metrobüsleriyle rahatça ulaşabilirsiniz. Bu bir kısmının Otokar adını taşıdığı düşünülürse seyahat boyunca ekstra rahat edeceğiniz aşikar. 2012 yılından bu yana İETT bünyesindeki 1000'den fazla aracıyla her gün on binlerce İstanbulluya konforlu ulaşım sunan Otokar, toplu taşımadaki iddiasını tüm yol ve hava koşulları gözetilerek Türk mühendislerince tasarlanan ve Türk işçileri tarafından üretilen araçlarına bağlıyor.