28 Ağustos 2020

Hayat Kurtaran Yardım

Hayat Kurtaran Yardım
Ciddi sorunların önüne geçmek adına ilk yardımın önemini kavramakta ve bu konuda kendimizi geliştirmeye odaklanmakta fayda var.
 
Güvenlik; yeme-içme, barınma gibi ihtiyaçlarımızın hemen ardından geliyor. Bu ihtiyaç, hayatımızın her anında önem taşıyor. Kendimizi güvende hissetmediğimiz ortamlarda bulunmanın bizi huzursuz ettiğini hepimiz biliyoruz. Güvenli olduğunu düşündüğümüz herhangi bir ortamda veya anda başımıza bir şey gelmeyecek olmasının da bir garantisi yok tabii. Her ihtimale karşı üzerimize düşen konular var. Kendimize ya da aynı ortamda bulunduğumuz birine sağlık konusunda müdahale lüzumsa, sorumluluklarımızın farkında olmamız gerekiyor. Bu sorumluluğumuzun farkında olmamız gereken en önemli yerlerden biri, trafik.
 
Trafikte yani yolda olmamız, çokça kural ve bilgi gerektiriyor. Daima kullandığımız yollarda bile her şeyi bildiğimizi düşünerek hareket etmek birçok soruna kaynak oluşturabiliyor. Bu nedenle her şeyden önce trafik kurallarına hakim olmak ve bu kuralları doğru uygulamak şart! Dikkatli olmamıza rağmen beklenmedik bir kazayla karşılaştığımızda ilk yardım bilgilerimiz devreye giriyor. Ciddi sorunların önüne geçmek adına ilk yardımın önemini kavramakta ve kendimizi geliştirmeye odaklanmakta fayda var.
 
İlk yardım nedir?
Herhangi bir kaza durumunda, kazaya uğrayan kişiye tıbbi yardım sağlanıncaya kadar, durumun kötüye gitmesini önleyebilmek adına çevredeki imkanlarla ve mevcut araç gereçlerle yapılan müdahalelerin tümüne ilk yardım deniliyor. Tıbbi nitelik taşımadığından geçici müdahale olarak gösterilen ilk yardımda önceliğimiz, tehlikeyi ortadan kaldırmak yani iyileştirmeyi kolaylaştırmak. Zamanında yapılan basit ve etkili bir müdahaleyle, olumsuz sonuçların önüne geçmek mümkün.
 
Temel uygulamalar
Trafik kazalarının yanında ev kazaları, sporcu yaralanmaları, zehirlenme gibi ilk yardım gerektiren her olayda temel uygulamalar üç şekilde ilerler:
Koruma: Olay yerinde muhtemel tehlikeler belirlenir ve güvenli bir çevre oluşturulur. Güvenlik sağlandıktan sonra kaza yeri ayırt edilecek şekilde işaretlenir ve yaralı kımıldatılmadan bekletilir. Yaralıya herhangi bir müdahalede bulunmak için solunum ve bilinç kontrol edilir, kanama olup olmadığı tespit edilir. Müdahaleyi gerçekleştirecek kişinin kendi sağlığını düşünmesi de önemli.
Bildirme: Korumadan sonra yapılacak ilk iş, gerekli yardım kuruluşlarına haber vermek. İlk yardımcı sakin ve soğukkanlı olmalıdır ki 112’yi aradığında doğru iletişim kurulabilsin. Adres, olayın tanımı, yaralıya yapılan müdahale ve olay mahallinin imkanları net bir şekilde aktarılmalı. Acil yardım isteyen kişinin telefon numarasını da ilgili kişiye bırakması gerekiyor.
Kurtarma: Yaralının durumuna bağlı olarak hızlı ve bilinçli müdahale, kurtarma aşamasında gerçekleştiriliyor. İlk yardım bilmeyen birinin hasta ya da yaralıya müdahalede bulunması durumun iyileştirilmesinden ziyade olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Müdahaleyi ilk yardım konusunda bilgi sahibi olan birinin yapması şart.
 
İlk yardım çantası
Evde, araçta, iş yerlerinde yani bulunduğumuz her ortamda bir ilk yardım çantasına ihtiyacımız olabilir. Bu çanta, acil durumlarda ilk müdahaleyi gerçekleştirebilmeye destek sağlıyor. İlk yardım çantasının bulunduğu yerin belirli olması ise telaş halinde çantaya ulaşabilmeyi kolaylaştırıyor. İlk yardım çantasında genel olarak yanıklar, kesikler, burkulmalar gibi durumların tedavilerinde kullanılabilecek malzemelerin bulunması gerekiyor. Çantanın düzenli olarak kontrol edilmesi ve tarihi geçmiş araç gereçlerin yerine yenilerinin konması müdahaleler sırasında sorun yaşanmamasını sağlıyor.
 
Müdahale etmeniz gerekiyorsa…
Bayılma durumunda: Bayılan kişinin üzerindeki kıyafetler gevşetilir. Düz bir zeminde yatırılarak ayakları yukarı kaldırılır. Bu müdahale kişinin beynine kan gitmesini sağlar. Baygın kişiye uyarıcı kokular koklatmak veya ıslak elimizi kişinin yüzüne, boynuna sürmek ilk yardım uygulanan bireyin kendine gelmesini sağlayan durumlardan.
 
Kanama varsa: Kanamalarda kanayan uzuvlar yükseltilir. Kanayan yerin üzerine temiz gazlı bez bağlanır. Bu eylem kanamayı durdurmasa bile hafiflemesini sağlar.
 
Kırık varsa: Vücudunda kırık meydana gelen kişi hareket ettirilmez, sarsılmaz. Açık kırık varsa görünen kemik parçalarına dokunulmaz, temiz kalması sağlanır. Gerekirse üzeri temiz bezle kapatılır. Bu müdahale kırık bölgenin mikrop kapılmaması için gerekli.
 
Yanık varsa: Yanık bölge soğuk suyla temas ettirilir ki ağrı hafiflesin. Meydana gelebilecek şişliklerden dolayı yanan bölgede bulunan kumaş veya takılar çıkarılır. Hastanın bilinci yerindeyse bol su içirilir.