02 Şubat 2023

Güvenlik ‘Sultan’la yeniden tanımlanıyor

Güvenlik ‘Sultan’la yeniden tanımlanıyor
Güvenliğin en önemli adresi olarak öne çıkan Otokar Sultan, bünyesinde bulundurduğu güvenlik sistemleri ve zengin donanım özellikleriyle öne çıkıyor. Sürücülere ise bu donanımları en etkin şekilde kullanmak ve güvenli sürüş tekniklerini uygulamak kalıyor.
 
Otokar’ın 60 yıllık mühendislik birikimi ve Sultan’ın 20 yılı aşan saha tecrübesi, Sultan ailesinin tüm araçlarında sunulan güvenliğin garantisi olmaya devam ediyor. Yol tutuşu ve stabilitesiyle dikkat çeken Sultan ailesi, sağlam gövdesiyle de gücünü kanıtlıyor. Emsalleri genelde kamyon şasisi üzerine araç inşa edilirken Sultan’ın tamamen otobüs şasisi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir süspansiyon ve güç aktarma sistemine sahip olması yolların Sultan’ını bir adım daha öne çıkarıyor.
 
‘Sultan’larda güvenlik sistemleri
Servis ve turizm alanında hem kullanıcılarına hem de yolcularına ideal bir taşımacılık hizmeti sunan Sultan ailesi, her aracında standart olarak güvenlik sistemleri bulunduruyor. Sultan araçlarında ani frenleme durumlarında tekerleklerin kilitlenmesini engelleyen Fren Sistemi (ABS), aniden gaza basılan durumlarda araç lastiklerinin dönme hızını ayarlayarak aracın kontrolsüz hareketini engelleyen Anti Patinaj Sistemi (ASR), aracın dengeden çıkması an meselesiyken devreye girerek savrulma, yalpalama ve kayma gibi istenmeyen durumların önüne geçilmesini ve böylece dönüş ve virajlarda stabilite sağlayan, Elektronik Denge Kontrolü Sistemi (ESC), kaçınılmaz çarpışma anlarında dikkatli bir frenlemeyle şartlara göre çarpışmayı önleyen veya çarpışmanın şiddetini minimuma çekmeye yarayan Acil Durum Çarpışma Önleyici Sistemi (AEBS) ve aracın istemsizce şeridini terk ettiği anlarda devreye girerek sürücüsünü uyaran Şerit Takip Sistemi (LDWS) bulunuyor. Araç sürüş stabilitesiyle dikkat çeken Sultan ailesinde, ESC’nin devreye otomatik olarak girmesi ve LDWS’nin şerit değiştirirken uyarıda bulunması, AEBS’nin otomatik frenleme yaparak kazaları engelleyici etkisiyle öne çıkması Sultan’ın güvenlik anlayışını ortaya koyuyor.
 
Diğer yandan Tip onay yönetmeliği R66 araç devrilme testinden de başarıyla geçilmiş olması sayesinde yolcu ve sürücüler için maksimum koruma sağlıyor. Sultan ailesinin her bir koltuğunda bulunan emniyet kemeri ve koltuk sistemlerinin Tip onay yönetmeliği R14-R16-R80 testlerine tabi tutulmuş olması yani her yaştan kişinin araç içinde yolculuk süresince rahatlıkla korunabilir olması da bu otobüslerin tercih edilme sebeplerinden.
 
Sultan kullanıcılarına öneriler
Sultan kullanıcılarının kendileriyle birlikte yolcularının güvenli bir şekilde seyahat edebilmelerini sağlamaları fazlasıyla önem taşıyor. Sürücülerin Sultan araçlarında sunulan güvenlik sistemlerinin uyarılarını dikkate almanın yanında, güvenlik adına rutin olarak uygulamaları gereken birtakım konular da bulunuyor. Aracın hem performansına hem de güvenli sürüşe doğrudan etki eden bakımları aksatmamak bu konuların en başında geliyor. Bunun yanı sıra, araçta geçirilen vakit süresince emniyet kemerini takmaya özen göstermek, görüş mesafesinin yeterli olması için dikiz ve yan aynalarının temiz tutulmasına dikkat etmek, araç çevresindeki kör nokta alanların oluşmaması için ayna ayarlarının yapılmış olmasına dikkat etmek, lastik hava basınçlarının normal değerin altına düşmediğinden ya da üstüne çıkmadığından da emin olmak gerekiyor. Yani genel anlamda güvenli sürüş tekniklerini uygulamaktan hiçbir zaman vazgeçmemek şart!
 
Sultan ailesini tanıyalım…
Sultan otobüsleri üretildiği 2002 yılından bu yana, turizm, servis ve personel taşımacılığında öne çıkıyor. Üstün mühendislik birikimi ve uzun yıllarıdır sahadaki deneyimlerin tasarıma aktarılması ile olgunluğunun zirvesinde olan Sultan otobüsleri Hem kullanıcılarının hem de yolcularının beklenti ve isteklerini bünyesinde standart olarak bulundurduğu zengin donanımları ve üstün güvenlik sistemleriyle karşılıyor. Tüm bu özellikleriyle Sultan ailesi sadece Türkiye’de değil, dünyanın çeşitli noktalarında da yaygın olarak kullanılmaya, hem sürücüleri hem de yolcuları tarafından konforu, güvenilirliği, dayanıklılığıyla anılmaya devam ediyor.
 
Yolların Sultanları
 
Sultan Giga: Hem servis hem de turizm taşımacılığı için özel olarak tasarlanan Sultan Giga, 39+1+1 yolcu taşıma kapasitesi, 4,8 metreküp bagaj hacmiyle dikkat çekerken frenleme performansını iyileştirmeye yarayan retarderi standart olarak bünyesinde bulundurmasıyla da sürücü ve yolcularına konfor ve güvenlik imkanlarını bir arada sunuyor.
 
Sultan Comfort: Hem turizm hem öğrenci hem de personel taşımacılığında konforun ve güvenliğin adresi Sultan Comfort, 3 noktalı ve yüksekliği ayarlanabilir emniyet kemeri opsiyonu sayesinde öğrenci taşımacılığının gözdesi. Ayrıca 29+1 kişiye ulaşan kapasitesiyle de personel taşımacılığı için ideal bir araç. Üst seviyede güvenliğe sahip Sultan Comfort, fren sistemi, ön ve arka disk frenleri sayesinde güvenli frenleme, görüşü iyileştiren ön tampon sis farı ve sınıfının en geniş ön iz mesafesiyle artırılmış yol tutuşu ve sürüş performansı sağlıyor.
 
Sultan Mega: Hem kullanıcısına hem de yolcularına yüksek güvenlik ve konfor imkanı sunan ideal turizm otobüsü Sultan Mega, 35+1+1 kişilik yolcu kapasitesi, yüksek bagaj hacmi, geniş yolcu koridoru ve geniş koltuk arası mesafesiyle dikkat çekmesinin yanı sıra, tavanda acil çıkış kapağı, elektronik gaz pedalı, sürücü bölümü lambası, koldan kontrollü turbo freni gibi zengin donanımlarıyla da fark yaratıyor.
 
Sultan Maxi: Turizm segmentinde özellikle kısa mesafe yolculuklar için tercih edilen Sultan Maxi, ön tampon sis farı, rezistanslı sürücü camı, sürücüler için hava süspansiyonlu-ağırlık ayarlı-3 nokta emniyet kemerli koltuk, hostes için şoförün yanında 3 noktalı emniyet kemerli koltuk ve yolcular için de 2 nokta emniyet kemerli koltukları bünyesinde standart olarak bulunduruyor. 
 
Sultan Maxi Engelsiz: Sultan Maxi Engelsiz, özel asansörü ve giriş kapısı sayesinde tekerlekli sandalyeli yolcuların güvenle araç içerisine giriş ve çıkış yapabilmelerini sağlıyor. Özel olarak tasarlanmış bağlantı kiti sayesinde yolcular güvenle seyahat edebiliyor. Kolaylıkla çıkarılabilen koltuk sistemi sayesinde araç sahipleri Sultan Maxi Engelsiz’i farklı yerleşim alternatiflerinde kullanabiliyor.
 
Sultan City: 58 kişiye ulaşan yolcu kapasitesi, yolcu iniş ve binişlerini hızlandıran geniş kapısı, iç ferahlığı, düz arka zeminiyle engelli yolcu taşımacılığına da hizmet vermesiyle de öne çıkan Sultan City, herkes için seyahat özgürlüğü sunuyor.
Engelli yolcu rampası ve sürücülerinin rampaları kolayca tırmanmalarını sağlayan yüksek torku ile şehir içi ulaşımda fark yaratmanın yanı sıra, araç içi ve ön yol kamera kayıt ve güvenlik sistemi, önde-arkada ve yanda dijital hat levhası, ilave sağ kör nokta aynası gibi zengin donanımlara sahip oluşuyla da öne çıkıyor.