13 Şubat 2020

Güvenli Sürüş İçin Altın Kurallar

Güvenli Sürüş İçin Altın Kurallar
 
Türkiye’de her yıl yaşanan trafik kazaları, can ve mal kaybına neden oluyor. Kazaların çoğunun sebebi çok basit kuralları yerine getirmemek. O yüzden bu sayımızda ‘fabrika ayarlarına’ geri dönüp güvenli sürüş için altın kuralları size bir kez daha hatırlatalım.
 
Yolculuk için hazır olun
Aracınıza binince koltuğunuzun ayarlarını konforlu bir sürüş yapabileceğiniz şekilde ayarlayın. Aynalarınızı, kör nokta olup olmadığını kontrol edin. Dikkatinizi toplayamayacağınız için yorgun ya da uykusuz araç kullanmayın. Dikkat dağınıklığına ve odaklanma zorluğuna sebep olan ilaçları kullanırken araç kullanmaktan kaçının. Ayrıca aracınıza kapasitesinin üzerinde yük ve yolcu almayın.
 
Emniyet kemerinizi takın
Yasal zorunluluk ve bir trafik kuralı olmasının yanı sıra, kaza anında sürücülerin hayatını kurtarabilecek bir düzenek olan emniyet kemerini ön veya arka koltuk ayrımı yapmadan muhakkak kullanın. Emniyet kemerinizin alt kısmını midenize değil kalça kemiğinizin üzerine denk getirmeye çalışın, herhangi bir kaza durumunda kalça kemiğinizin daha dayanıklı olduğunu unutmayın.
 
Bakımı ihmal etmeyin
Aracınızın bakımını periyodik olarak muhakkak yaptırın ve eksikliklerini tamamlayın. Mevsimine göre lastik kullanımına özen gösterin. Güvenli sürüş açısından mevsimine uygun lastik çok önemlidir. Kış lastiklerinin buzlu ve yağmurlu havalarda kaza oranını büyük ölçüde engellediğini unutmayın.
 
Sinyal kullanın
Trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların bir sonraki hamlenizden haberdar olmaları, ona göre aksiyon almaları için aracınızın sinyal verme özelliğini kullanın.
 
Dikkatinizi dağıtmayın
Trafikte araç kullanırken odaklanmak çok önemli. Adres arayarak dikkatinizi dağıtmayın, aracınıza bu konuda hazırlıklı olarak binin. Ayrıca hepimizin de bildiği gibi araç kullanırken kesinlikle telefon görüşmesi yapmayın.
 
Hız limitine dikkat edin
Hız kurallarına ve levhalarla belirtilen hız sınırlarına riayet edin. Bazı durumlarda aşırı yavaş gitmek de tehlike yaratabilir, mesela otoyolda yavaş gitmeyi tercih ediyorsanız orta veya sağ şeridi kullanın. Hız devamlılığına da özen gösterin.
 
Alkollü araç kullanmayın
Alkol kullanımı sonrası direksiyon başına geçmek kazaya davetiye gibidir. Alkol dikkat dağıtır, odaklanmayı zorlaştırır. Bir kereden bir şey olmaz demeyin, güvenli sürüş için hiçbir zaman alkollü araç kullanmayın.
 
Trafik işaretlerine uyun
Trafik kurallarını önemseyin, demeye gerek yok! Zaten ehliyet sahibi olmaya hak kazanmış tüm sürücüler, trafik kurallarının öneminin farkındalığını taşımalı. Trafik işaretlerinin hepsini bildiğinizden emin olun, gerekirse ara ara bilginizi tazeleyin.
 
Hatalı sollamadan kaçının
Önünüzdeki aracı sollamanız gerektiğinde görüş yeterliliğine, yol işaretlerine, hız sınırına ve yolun durumuna dikkat etmeniz şart! Trafik kazalarının en ölümcül olanlarının hatalı sollamadan kaynakladığını unutmayın. Köprü üstü, viraj, tünel, tepe üstleri ve sollama yasağı olan diğer yerlerde kesinlikle sollama yapmayın.
 
Hava şartlarını önemseyin
Soğuk havalarda yollarda buzlanma olabileceğini her zaman aklınızda tutun, sürüşünüzü ona göre ayarlayın. Buzlanmayla alakalı, ağaç ve köprü gibi bölgelerin gölgesinde kalan yollarda daha dikkatli olun. Yağmurlu havalarda diğer sürücülerin sizi daha rahat fark etmelerini sağlamak için farlarınızı yakmayı ihmal etmeyin. Çiseleyen yağmur ya da yeni başlayan yağmur, yolları kayganlaştırır. Bu gibi durumlarda daha dikkatli olmanızda fayda var.
 
Takip mesafesini koruyun
Trafikte takip mesafesi, kazaların önlenmesinde çok önemlidir. Önünüzde seyreden aracı her zaman güvenli takip mesafesinde izleyin. Trafik sıkışıklığında öndeki aracı çok yakından takip edip zincirleme kazaya neden olmamaya dikkat edin. Basit bir tedbirle olası bir kazayı önlemiş olursunuz.