22 Temmuz 2020

Gürcistan’ı Keşfedin

Gürcistan’ı Keşfedin
Son on yıllarda gitgide daha fazla turisti kendine çeken Gürcistan, rengarenk başkenti, çağdaş mimari yapıları ile tarihi dokusunun iç içeliği ve göz alıcı dağları, kanyonları, gölleriyle baş döndüren bir coğrafya.
 
Son on yıllarda gitgide daha fazla turisti kendine çeken Gürcistan, rengârenk başkenti, çağdaş mimari yapıları ile tarihi dokusunun iç içeliği ve göz alıcı dağları, kanyonları, gölleriyle baş döndüren bir coğrafya. Ziyaretçileri her uğrakta ayrı bir doğal, kültürel ve tarihi güzelliğin beklediği Gürcistan’ı keşfetmek için başkent Tiflis en ideal başlangıç noktalarından bir tanesi.
 
Tiflis
Apayrı dönemlerin izlerini taşıyan mimari stil ve geleneklerin yan yana bulunduğu Tiflis’e canlılık ve özgünlük kazandıranın hem tarihi hem de çağdaş eserleri buluşturmayı başaran dokusu olduğu söylenebilir. Bugün hâlâ 19. yüzyılda inşa edilen görkemli evlerdeki duvar resimlerine, tavan işlemelerine, mermer ve vitray süslemelerine her köşe başında rastlamak mümkün. Çağdaş mimarinin ilk akla gelen özgün örneklerinden bir tanesi ise Kura Nehri üzerinde bulunan Barış Köprüsü. Bütünüyle çelik ve camdan oluşan köprü Tiflis’in çehresini değiştiren yapılardan biri olarak görülüyor.
 
Tiflis’in bir başka unutulmaz yüzü ise Kartlis Deda (Kartli'nin Annesi) heykeline ait. Gürcistan’ın yöresel kıyafetleriyle temsil edilen kadın figürünün bir elinde kılıç, diğer elindeyse kâse tuttuğu yirmi metrelik bu heykel yalnızca Tiflis’in değil Gürcistan’ın da sembol yapılarından biri olarak görülüyor. Kılıcın düşmanlara salınan korkuyu, kasenin ise dostlara sunulacak şarabı betimlediği heykel Tiflis'in kuruluşunun 1500. yıl dönümünü anısına inşa edilmiş.
 
Bu sembol niteliğindeki heykelin yanında ise Narikala Kalesi bulunuyor. Tiflis’in her noktasından görülebilen ve geceleri eşsiz bir görünüme kavuşan kalenin tarihi dördüncü yüzyıla dek uzanıyor.
 
Şehri panoramik bir bakışla seyretmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken kalenin içinde St. Nicholas Kilisesi, eteklerinde ise Botanik Bahçesi bulunuyor. Duvarlarına Gürcistan’ın tarihinden ve İncil’den kimi sahnelerin resmedildiği kilise 13. yüzyılda inşa edilen ve çıkan bir yangınla tahrip olan daha eski bir kilisenin yerini almış.
 
Yaklaşık 4.500 farklı türden bitkiye ev sahipliği yapan Botanik Bahçesi ise oldukça ilgi çekici bir ziyaret merkezi. İçinde Ağaç Bilim Müzesi’nin ve dinlenme alanlarının da bulunduğu bahçede çocuklara ve yetişkinlere yönelik eğitici turlar da düzenleniyor. Müzede Gürcistan’ın ve dünyanın farklı bölgelerinden toplanarak bir araya getirilmiş değerli bitki koleksiyonları sergileniyor.
 
Tiflis yalnızca tarihi ve çağdaş eserleriyle değil, zengin mutfağı, ev sahipliği yaptığı müzik festivalleri, çağdaş sanat müzeleri ve etkileyici sokak sanatı örnekleriyle de yoğun ilgi topluyor.
 
Batum
Gürcistan’da görülmesi gereken bir sonraki uğrak noktası ise Batum. Şehir her ne kadar plajlarıyla ünlense ve liman kenti ya da tatil merkezi olarak bilinse de keşfedilmeyi bekleyen pek çok yapıyı barındırıyor.
 
Batum da tıpkı Tiflis gibi zıt mimari unsurlara ev sahipliği yapıyor. Şehrin bir bölümünde 19. yüzyıldan kalma görkemli binalar yer alırken bu yapıların hemen yanı başında ayrıksı görünümleriyle dikkat çeken, yapımında çoğunlukla cam ve metalin kullanıldığı yüksek kuleler, heykeller ve başkaca yapılar bulunuyor. Alfabe Kulesi ve Ali ve Nino Heykeli bunlardan başlıcaları olarak sıralanabilir.
 
Batum’a özgünlüğünü veren mozaikleri ise her ziyaretçinin mutlaka görmesi gerekli. Bir kısmı zarar görmüş olsa da kentin pek çok yerinde hâlâ heyecan verici mozaiklere rastlamak mümkün.
 
Gürcistan toplu ulaşımında Otokar dönemi
Otokar, Kent LF ve Sultan LF otobüsleriyle Gürcistan toplu ulaşımında yeni bir dönem başlatacak. 2020'nin en büyük ihracat anlaşmalarından birinin Gürcistan’la imzalanmasıyla 175 adet Otokar otobüs Gürcistan’ın altı şehrinde kullanılacak. Otobüslerin yedek parça temini ve eğitimleri de Otokar tarafından verilecek.