12 Ocak 2023

Dünyanın en ilginç otobüsleri ve otobüs durakları

Dünyanın en ilginç otobüsleri ve otobüs durakları
Bir yerden bir yere giderken toplu taşıma kullananların sıkılmadan bekleyebilecekleri birbirinden yaratıcı otobüs duraklarını ve enteresan görünümlerinin yanı sıra, işlevleriyle de hayrete düşüren ilginç otobüsleri sizin için derledik.
 
“Otobüs beklemek ya da otobüsle seyahat etmek size ne hissettiriyor?” sorusunun epeyce bir insana yöneltilmesi söz konusu olsaydı üç aşağı beş yukarı her cevap bir diğeriyle aynı ya da benzer olurdu. Bunun en büyük sebebi alışılagelmiş duraklarda beklemek ya da benzer otobüslere binmek olsa gerek. Gelgelelim sayıları henüz çok yaygın olmamakla beraber dünyanın kimi bölgelerinde konumlanan birbirinden ilginç, tasarım harikası otobüs durakları ve otobüsler alışılagelmiş hisleri tepetaklak ediyor.
 
Birbirinden ilginç duraklar
Meyve Şekilli Otobüs Durakları (Japonya): Japonya’nın Nagazaki şehrinde, Isahaya’nın eteklerinde bulunan; çilek, portakal, kavun, domates ve karpuz şeklindeki otobüs durakları, bölgenin en ilginç özelliklerinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca otobüs beklemenin de en eğlenceli ve en keyifli noktası olarak öne çıkıyor. 1990 Yolculuk Fuarı (Travel Expo) için tasarlanan meyve şekilli duraklar, o günden bu yana hem yolcuların hem de bölgeyi ziyarete gelen yabancıların içindeki banklara oturduklarında, kendilerini peri masalında hissettikleri bir yer olma özelliğini koruyor.
 
Salvaged Okulu Durağı (Atina): Dünyanın pek çok yerinde özel olarak formüle edilen sarı renkli okul otobüslerine neredeyse herkes bir şekilde denk gelmiştir. Sarı okul otobüslerinin parçalarından bir durak yapıldığını bilense çok azdır. Atina’da bulunan Salvaged Okulu Durağı, belli sebeplerden ötürü hurdalığa gönderilen 1962, 1972 ve 1977’li yıllardan kalma okul otobüslerinin özel olarak seçilmiş parçalarının, bir tasarım harikasına dönüştürülmesinin ürünü. Atina’nın ünlü heykeltıraşı Chistopher Fenell’in otobüslerin ruhunu her daim canlı tutmak için tasarladığı durak, ilginç konseptiyle en çok çocukların ilgisini çekiyor.
 
Yeşil Çatılı Duraklar (Hollanda): Hollanda’nın Utrech şehrinde, çatısı çiçekler ve yeşilliklerle donatılan 300’ü aşkın otobüs durağının bulunduğu biliniyor. Nesli tükenen bal arıları ve bambus arılarının pek sevdikleri sukulentlerin ve damkoruğunun ekili olduğu yeşil çatılı duraklar, arıların şehir içinde yeni bir yaşam alanı bulmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra, yağmur suyunu saklıyor ve ince tozları tutarak hava kirliliğinin etkisini de azaltıyor. Yolcular ise temiz ve ferah bir koku içerisinde otobüs bekleme imkanı elde ediyorlar.
 
Matbaa Heykel Durağı (Amerika Birleşik Devletleri): Baltimore’da bulunan Matbaa Heykel Durağı, ahşap ve çelik malzemelerle bezeli, yan yana sıralanan B, U, S harflerinin sıra dışı tipografik tasarımından oluşuyor. Sanat kolektifinin elinden çıkma en eğlenceli denemelerden biri olan duraktaki her bir harf, iki ile dört kişinin yerleşebileceği bir genişlikte. Totalde iki metre genişliğe ulaşan duraktaki B harfi fiziksel engeli olan bireylerin rahat edebilmeleri düşünülerek tasarlanmış. U harfinde çocuk olmanın tadı çıkarılırken S harfinde uzanarak otobüs bekleme imkanı elde ediliyor.
 
Osmaneli Belediyesi Durakları (Türkiye): Bilecik’in Osmaneli ilçesinin en ilgi çekici yönü, bünyesinde bulundurduğu ahşap malzemeli evleri ve bu evlerin bir kopyası görünümünde olan otobüs durakları. Evlerin muhteşem görüntüsünü otobüs duraklarıyla buluşturan Osmaneli Belediyesi, kent kültürünü ve mimarisini başarılı bir şekilde yansıtıyor. Bölge halkının kendisinden bir parça olarak gördüğü ve içerisine yerleştirilen bankta otobüs beklemekten keyif aldığı duraklar, Osmaneli’yi ziyarete gelen yabancıların da ilgisini çekiyor.
 
Birbirinden ilginç otobüsler
Amfibüs (Hollanda): Hollanda’nın Rotterdam kentinde yaygın bir toplu taşıma aracı olarak kullanılan amfibüsler, adını anfibi kelimesinden alıyor. Kelimenin anlamına bakıldığında amfibüslerin nasıl bir işleve sahip olduğu tam anlamıyla anlaşılıyor. “Hem karada hem de denizde yaşayan” anlamına gelen amfibi, bir toplu taşıma aracının adına uyarlandığında iki kullanım ön plana çıkıyor. Amfibüsler karadan ayrılıp Maas Nehri’ne girdiklerinde toplanan tekerlekleriyle neredeyse bir gemi görünümüne kavuşuyor. Eşsiz deniz manzaralarıyla seyahat etmekse bir başka oluyor.
 
Transit Yükseltilmiş Otobüs (Çin): Çin’de geliştirilen 21 metre uzunluğa, 7,5 metre genişliğe, 300 yolcu kapasitesine ve iki metrelik bacaklara sahip Transit Yükseltilmiş Otobüs, trafiğin üstünden giden özelliğiyle ulaşımın tarihinde dünyadaki ilklerden. Trafikteki diğer araçların üstünden geçen otobüs bir hayli şaşırtıcı olmasının yanı sıra, geniş ve ferah iç alanıyla da ilgi çekiyor.
 
Diablo Rojo (Orta Amerika): Panama şehrinde toplu taşıma hizmeti veren Diablo Rojo’ların dış cephesi rengarenk bir görünüme sahip. Sevilen sanatçıların ve sporcuların portrelerinin, tropikal manzaraların, dini ikonografilerin eşsiz bir uyum içinde sergilendiği, grafiti sanatının otobüslere en fazla yakıştığı Diablo Rojo’larda seyahat etmek yolculara oldukça farklı deneyimler sunuyor. Öyle ki Diablo Rojo’larda seyahat etmenin tadı gündüz başka gece başka çıkarılıyor. Gündüzleri sakin ve huzur içinde seyahat edilen Diablo Rojo’lar, geceleri adeta bir disko topuna dönüşüyor, içeriden dışarıya yansıyan neon ışıklar ve eğlence dolu müzik sesleriyle hem gece yolcuları hem de çevresi keyif dolu anlar yaşıyor.