13 Şubat 2020

Doğunun Batıyla Buluştuğu Diyar: Sırbistan

Doğunun Batıyla Buluştuğu Diyar: Sırbistan
Rotamızı tarihin eğlenceyle buluştuğu doğa harikası Sırbistan’a çeviriyoruz...
 
Mimarisinden yemeklerine Roma, Bizans, Osmanlı, Türk ve Avusturya- Macaristan kültürlerinden izler taşıyan Sırbistan, Balkanların kalbinde konuşlanıyor. Uzun yıllar turistik olarak pek dikkat çekmeyen bu “saklı cennet”, şimdilerde Türkiye’den vize talep etmemesi nedeniyle ve ekonomik açıdan uygunluğuyla dikkat çekmeye başladı. 500 yıla yakın süre Osmanlı hakimiyetinde kalan ülke, tarihi ve kültürel mekanlarının zenginliği, tabiatının güzelliği ve hareketli gece yaşantısıyla görülmesi gereken yerler listesine eklenmeli. Bu kez size Sırbistan’da ziyaret edebileceğiniz uğrak noktalarını kısaca anlatmak istiyoruz.
 
Belgrad
Kelime anlamı “beyaz şehir” olan Belgrad, Sırbistan’ın başkenti ve en büyük şehri; Tuna ve Sava Nehirlerinin birleştiği platoda yer alıyor. Rotanızı Belgrad’a çevirdiyseniz görmeniz gereken yerlerin başında Belgrad Kalesi geliyor. Kale, içinde yer aldığı park, muhteşem manzarası, tarihi yapıları ve anıtlarıyla kentin en çok ziyaret edilen cazibe noktası olarak öne çıkıyor. Kent merkezine uzanan Knez Mihailova Caddesi’nde hareketli kent yaşamına karışıp keyifli zaman geçirme fırsatı yakalanabiliyor. Şehrin en beğenilen mahallelerinden biri olan Dorcol, barları ve restoranlarıyla görülmesi gereken bir diğer bölge. Şehrin hareketli gece yaşantısı ise Tuna ve Sava Nehirleri boyunca kendini gösteriyor. Ayrıca Skadarlija Mahallesi, restoran ve bar cenneti olsa da Arnavut kaldırımı yollarıyla konuklarını 19. yüzyıla doğru yolculuğa çıkarıyor.
 
Zemun
Nehir kıyısına kurulu ve balık restoranlarıyla ünlü Zemun, yüksek konumu sebebiyle oldukça güzel bir manzaraya sahip. Bu turistik şehirde görmeniz gereken Milenyum Kulesi, Gardos Tepesi’nde bulunuyor ve ziyaretçilerine muhteşem bir Belgrad panoraması sunuyor.
 
Novi Sad
Temiz, sakin ve düzenli olarak tasvir edebileceğimiz Novi Sad’ın kelime manası, “yeni şehir”. Voyvodina bölgesinin başkenti olan Novi Sad, Habsburg mirasından ötürü muhteşem neoklasik binalarla bezenmiş. Kent merkezindeki Özgürlük Meydanı, Meryem Ana Katolik Kilisesi ve Belediye Binası gezilecek yerler arasında bulunuyor. Ayrıca Petrovaradin Kalesi ve Karlofça Antlaşması’nın imzalandığı Karlofça Kasabası da görülmeye değer noktalardan.
 
Subotica
Voyvodina bölgesinin ikinci büyük kenti olan Subotica, Macaristan’a çok yakın bir konumda yer alıyor. Art Nouveau mimarisiyle dikkat çeken şehirde gidilecek yerlerin başında Liberty Meydanı, Katedral Meydanı ve Raichle Sarayı’nı sayabiliriz.
 
Ayrıca…
Ülkenin güzel doğasının doya doya yaşanabileceği Tara Ulusal Parkı, Kopaonik Ulusal Parkı ve Sırp asıllı ünlü yönetmen Emir Kusturica’nın meşhur “Hayat Mucizedir” filminin çekim seti olarak düzenlenen Drvengrad Köyü de görülmesi gereken yerler arasında.
 
Sırbistan sokaklarında da Otokar var!
Türkiye otobüs pazarının lideri olmanın yanı sıra, İspanya’dan Almanya’ya, Fransa’dan Belçika ve İtalya’ya kadar dünyanın 50 ülkesinde 35.000’den fazla otobüsüyle milyonlarca yolcuya konforlu, güvenli seyahat imkanı sunan Otokar’ın Sırbistan caddelerindeki otobüs sayısı her geçen gün artıyor. Son üç yıldır Sırbistan’da en çok satış yapan markalar arasında ilk üçte yer alan Otokar’ın farklı modellerdeki pek çok aracı, ülkenin farklı şehirlerinde toplu taşımacılık alanında kullanılıyor. En son Kasım ayında kazanılan ihale kapsamında Subotica şehrinin toplu taşıma hizmetlerinde kullanılmak üzere sekiz Kent U, iki Kent LF olmak üzere toplam 10 şehir içi otobüsü düzenlenen törenle teslim edildi.