31 Mart 2020

Dengeli Beslenmenin Yolları

Dengeli Beslenmenin Yolları
Uzun ve sağlıklı bir yaşamın yolu dengeli beslenmeden geçiyor. Peki, nedir dengeli beslenme? Dengeli beslenme, doğru kalori miktarı aşılmadan ihtiyaç duyulan besinlere beslenme düzeninde yer verilmesi anlamına geliyor. Bu nedenle, dengeli beslenebilmek için öncelikle bu ihtiyaçların neler olduğunu ve ihtiyaç duyulan miktarın ötesine geçmeden gerekli besinlerin nasıl sağlanabileceğini öğrenmek atılması gereken adımlardan ilki.
 
Sağlıklı beslenme, fiziksel ve ruhsal olarak sağlığı olumlu yönde etkiliyor, bedenin uzun süre dinç kalmasını, hastalıklara karşı dirençli olmasını ve gelişimini sağlıyor. Dengesiz beslenme ise koroner kalp hastalığı, yüksek tansiyon, eklem ağrıları, kabızlık, nefes almada güçlük, yeme bozuklukları, depresyon, diş çürümesi gibi sayısız hastalık ve rahatsızlığa sebebiyet veriyor. Her yaş grubunun ihtiyaç duyduğu kalori miktarı farklı olduğundan dengeli beslenebilmek için bedenin o yaş aralığındaki ihtiyaçlarını bilmek ve bilinçli hareket etmek gerekiyor. Ancak elbette sağlıklı beslenmek isteyen her yaştan insanın dikkate alması gereken temel ilkeler söz konusu.
 
Beş besin grubunu tüketin
Her gün gerekli miktarda taze sebze ve meyve, protein, tahıl, süt ürünü (ya da bu ürünlerin yerine geçebilecek soya benzeri besinler) tüketmek sağlıklı beslenmenin önemli şartlarından. Bu beş besin grubunun içerdiği farklı besinleri tüketmek vücudun ihtiyaç duyduğu gıda maddelerini yeterli miktarda almaya yardımcı oluyor.
 
Sebze-meyve yiyin
Sebze ve meyveler pek çok vitamin ve mineralin yanı sıra, çeşitli türlerde antioksidanlar içeriyor.
 
Yağ seçimine dikkat!
Dengeli beslenme düzeninde zeytin yağı, fındık yağı gibi yağlara doğru miktarda yer vermek kalp sağlığını olumlu yönde etkiliyor. Bu noktada balık tüketimi de sağlıklı yağ alımı için ideal bir tercih. Trans ve doymuş yağlardan ise kaçınılması öneriliyor. Bu yağları içeren hazır gıdalardan ve işlenmiş yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Bu tür yiyeceklerin yoğun tüketimi kötü huylu kolesterole ve kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
 
ÖNERİLER
Sağlıklı beslenmek mevcut beslenme düzeninde kimi değişikliklere gitmeyi gerektirse de bu düşünüldüğü kadar zor değil. Öncelikle, sık sık sipariş etmek yerine evde yemek pişirmek hem vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri doğru zamanda alabilmek hem de bu besinlerin içerdiği maddelerin miktarını kontrol edebilmek için başvurulabilecek yollardan biri. Günlük ya da haftalık olarak beslenme listesi oluşturmak da dengeli beslenmeye katkı sağlayacaktır. Telefona indirilebilen uygulamalarla tüketilen kalori miktarını takip etmek ve beslenme çizelgesi oluşturmak sağlıklı beslenmek isteyenlere büyük kolaylık sunuyor.