30 Eylül 2022

Daha Güvenli Yolculuklar İçin: Güvenlik Donanımları Sözlüğü

Daha Güvenli Yolculuklar İçin: Güvenlik Donanımları Sözlüğü
Trafikteyken odağın her zaman yolda kalmasını sağlayan akıllı sistemleri ne kadar tanıyorsunuz? Bu sorunun yanıtını sizin için derlediğimiz aktif güvenlik donanımları sözlüğüne göz atarak verebilirsiniz.
 
Bir aracın güvenlik donanımları ne kadar güçlüyse o araçta bulunan herkes o kadar güvendedir. Bu nedenle neredeyse her araçta emniyet kemerlerinin yanı sıra, hava yastığı pasif güvenlik donanımları bulunur. Kaçınılmaz kaza anlarında devreye giren bu güvenlik donanımları sayesinde hem sürücü hem de yolcular kaza etkisini daha hafif atlatır. Bu etkileri henüz ortaya çıkmadan azaltmak için devreye alınan aktif güvenlik donanımları ise daha güvenli bir sürüşü mümkün kılıyor. Gelin bu teknolojilere birlikte mercek tutalım.
 
Adaptif Seyir Kontrolü (ACC): Anlık yol durumu bilgilerinin kolaylıkla takip edilebilmesini sağlayan Adaptif Seyir Kontrolü Sistemi sayesinde sürücüler, seyir halindeyken öndeki araçla mesafesini sensörler yardımıyla algılıyor ve gerekli durumlarda erken hızlanma ve mesafe kontrolleri yapabiliyorlar.
 
Elektronik Fren Sistemi (EBS): Acil fren durumunda sürücülerin direksiyon hakimiyetini kontrol edebilmeleri için geliştirilen Elektronik Fren Sistemi, yüksek frenleme gücü sayesinde fren mesafesini kısaltarak kontrollü frenleme yapılmasını ve tehlikenin önceden fark edilerek üstesinden gelinmesini sağlıyor.
 
Elektronik Denge Kontrolü Sistemi (ESC): Trafik kazalarının önüne geçmek sürekli dengede olan bir sürüşle mümkün. Aracın kontrolden çıktığı durumlarda devreye giren Elektronik Denge Kontrolü Sistemi; kayma, savrulma, yalpalama ya da tüm acil durum manevralarında aracın dengesinin tekrardan kazanılmasını sağlıyor.
 
Şerit Takip Sistemi (LDWS): Seyir halindeki aracın bulunduğu şeridi istemsizce terk ettiği durumlarda devreye girerek sürücüye uyarıda bulunan Şerit Takip Sistemi, şerit değişiklikleri sebebiyle oluşan kazaların önüne geçiyor.
 
Acil Durum Çarpışma Önleyici Fren Sistemi (AEBS): Kaçınılamayacak çarpışmalarda, çarpışmayı önlemek ya da şiddetini azaltmak için sürücünün potansiyel tehlikeleri önceden algılaması şart. Bu amaçla geliştirilen Acil Durum Çarpışma Önleyici Fren Sistemi, dikkati frenlemeye odaklayarak sürücüyü harekete geçiriyor.
 
Egzoz Freni Sistemi: Ayağın gazdan çekildiği anlarda devreye giren Egzoz Freni Sistemi, motorun basınç altında kalmasını engelleyecek bir şekilde devreye girerek araç hızının güvenli bir şekilde düşürülmesini sağlıyor.
 
Tam Havalı Fren Sistemi: Fren pedalının verdiği uyarı sayesinde kendi içinde hava üretimi yapan araç, havayı mekanik bir güce dönüştürerek frenlemeyi sağlıyor.
 
Kilitlenmez Fren Sistemi (ABS): Ani frenler bazen kazadan kaçmak isterken daha büyük kazalara yol açabiliyor. ABS Fren Sistemiyle tekerleklerin kilitlenmesi engellenerek kısa aralıklarla dönüş gerçekleştirilebiliyor.
 
Anti Patinaj Sistemi (ASR): Trafikteyken aniden gaza basıldığında devreye giren Anti Patinaj Sistemi, araç lastiklerinin dönme hızını ayarlayarak aracın savrulmasını engelliyor.
 
Park Sensörü: Araç sürücülerinin, araçlarını park edecekleri esnada devreye giren park sensörü aracın arka ve önünde bulunan tüm cisimlerin algılanmasını sağlıyor ve sürücüyü görsel ya da sesli olacak şekilde uyarıyor.
 
Güvenlik sistemleri Otokar Atlas’ta standart
Otokar Atlas sürücüleri, yukarıda detaylandırdığımız aktif güvenlik donanımlarının bazılarını standart olarak kullanıyor. Adaptif seyir kontrolü sistemiyle aracın diğer araçlarla olan mesafesini koruyan Otokar Atlas sürücüleri, elektronik fren sistemiyle gerekli durumlarda fren mesafesini kısaltabiliyorlar. Elektronik denge kontrolü sistemiyle her zaman dengeli bir sürüş halinde olan kullanıcılar, şerit takip sistemiyle de her zaman sabit şeritli bir yolculukta oluyor. Söz konusu fren sistemi olduğunda ise Otokar Atlas sürücüleri, acil durum çarpışma önleyici fren sistemiyle acil ve kontrollü frenlemeyi, farklı frenleme sistemi çeşitleri olarak da egzoz freni sistemi ve tam havalı fren sistemini kullanabiliyorlar.