24 Ağustos 2020

Daha Güvenli Toplu Ulaşım İçin Otokar’dan Güvenli Otobüs

Daha Güvenli Toplu Ulaşım İçin Otokar’dan Güvenli Otobüs
Mühendislik, Ar-Ge, teknoloji transferi kabiliyetleri ve yeni nesil çözümleriyle ön plana çıkan Otokar, her dönemde olduğu gibi pandemi sürecinde de sürücülerin ve toplumun güvenli ulaşım ihtiyaçlarına odaklanarak Güvenli Otobüs’ü geliştirdi. Şehir içi toplu taşımacılıkta COVID-19 bulaşma riskini en aza indirmek için geliştirilen otobüs, İzmir’de yola çıktı.
 
57 yıldır üretim yaptığı sektörlere öncülük eden, mühendislik, Ar-Ge, teknoloji transferi kabiliyetleri ve yeni nesil çözümleriyle ön plana çıkan Otokar, her dönemde olduğu gibi pandemi döneminde de hem de paydaşlarının hem toplumun güvenli ulaşım ihtiyaçlarına odaklanarak Güvenli Otobüsü geliştirdi. Şehir içi toplu taşımacılıkta koronavirüsün (COVID-19) bulaşma riskini en aza indirmek için Otokar Güvenli Otobüs, toplu ulaşımda bulaş riskini minimuma indirecek sistemlerle donatıldı. Güvenli Otobüs, ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde 302 No’lu Konak – Otogar hattında hizmete başladı.
 
DÜNYADA BİR İLK
Otokar mühendisleri, normalleşme sürecindeki ihtiyaçları öngörerek şehir içi toplu taşımacılıktaki çekincelerin önüne geçmek ve hem yolcular hem de sürücüler için güvenli yolculuk sunmak hedefiyle Güvenli Otobüs’ü 4 farklı sistemle donattı. Dünyada ilk kez bu dört sistemin birarada kullanıldığı bir otobüs şehir içi taşımacılıkta hizmete başladı. ‘Güvenli Otobüs’, kendi kendini dezenfekte edebiliyor; fotokatalitik sistem ile güvenli bir seyahat imkânı sunuyor; binen yolcuların ateşini ölçüp, maske kontrolü yapabiliyor ve yeni nesil sürücü kabini ile sürücüyü bulaş riskine karşı daha fazla koruyor.
 
 
NELER SUNUYOR?
 
Otomatik Dezenfektasyon Sistemi: Özel ölçüm ekipmanlarıyla test edilen ve araca entegre edilen Otomatik Dezenfektasyon Sistemi sayesinde araç, tek tuşla kendi kendini dezenfekte ediyor. Her akşam tekrarlanması önerilen işlem sadece 3 dakika sürüyor.
  • Sürücü, sistemi çalıştırmak için garajda aracı park etikten sonra gösterge panelindeki Otomatik Dezenfektasyon Sistemi çalıştırma düğmesine basar ve sistem otomatik olarak devreye alınır.
  • Sırasıyla ön kapı otomatik olarak kapanır ve en arkadaki kapı otomatik olarak açılır. Bu sayede sürücü araçta herhangi biri olup olmadığını kontrol eder.
  • Arka kapıdan çıkan sürücü, ön kapı açma butonuna basınca sistem aktif hale gelir.
  • Arka kapıyı kapanır ve yüksek basınçlı Otomatik Dezenfektasyon Sistemi, aracın iç yüzeyindeki virüs ve bakterileri yok eder.
  • Dezenfektasyon işlemi tamamlanınca aracın kapıları otomatik olarak açılır ve araç motoru kendiliğinden durdurulur.
 
Klima Ünitelerine Fotokatalitik Sistem: Yaz aylarına denk gelen pandemi döneminde, klima yoluyla virüsün yayılımının engellenmesi önem kazanıyor. Otokar, ferah bir ulaşım imkanı sunabilmek için Güvenli Otobüs’ün klima ünitelerinde Fotokatalitik Sistem’e yer verdi.
  • Bitkilerdeki fotosentez mekanizmasını taklit eden Fotokatalitik Sistem, klimalara entegre edilmiştir.
  • Sistem, havadan taşınabilecek virüs ve bakteri gibi organik molekülleri parçalayarak zararsız su buharı ve karbondioksite dönüştürür.
  • Araç seyir halindeyken virüsleri yok etme özelliğine sahip sistem, araç içindeki havayı sürekli dezenfekte eder.
 
Yolcu Binişinde Ateş Ölçme, Maske Var-Yok Uyarı Sistemi: Güvenli Otobüs’e entegre edilen sistem, otomatik olarak yolcuların ateşini ölçüyor ve yüksek ateş tespiti durumunda sürücüyü uyarıyor.
  • Araca ön kapıdan biniş yapan yolcuların ateşi ölçülür.
  • Yolcunun ateşi olması durumunda sistem, sürücüye sesli ve kırmızı ışık uyarısı verir.
  • Aynı sistem, yolcuda maske olmaması durumunda da sürücüyü ışıklı bildirimle uyarır.
 
Kapalı Sürücü Kabini: Türkiye’nin dört bir yanında ulaşımın aksamaması için büyük bir özveriyle çalışmalarına devam eden kaptanlar, Otokar’ın tasarladığı yeni nesil Kapalı Sürücü Kabini’yle koruma altına alınıyor.
 
  • Otobüse binerken ve seyir esnasında yolcuların sürücüyle direkt teması engellenir.
  • Yüksek camlarla çevrelenen ve sürücüye izolasyon sağlayan Kapalı Sürücü Kabini sayesinde virüs ve bakteri geçişi sınırlandırılır.
 
KÜÇÜK DÜZENLEMELERLE ENTEGRASYON MÜMKÜN
Şehir içi toplu ulaşımda yeni bir dönem başlatacak bu özellikler, ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Körüklü otobüsüne uygulandı. Yeni üretilen Otokar otobüslerinde opsiyon olarak sunulacak bu özellikler, halihazırda hizmet veren Otokar otobüslere de müşteri taleplerine göre tüm paket olarak ya da ayrı ayrı entegre edilebilecek.
 
Güvenli otobüs videomuzu izlemeyi unutmayın: https://youtu.be/tcahxKOZQi8