24 Eylül 2020

Yolların Ustası Şoförler Çocuklarına Araç Kullanmayı Öğretirken Nelere Dikkat Etmeli?

Yolların Ustası Şoförler Çocuklarına Araç Kullanmayı Öğretirken Nelere Dikkat Etmeli?
Yılların deneyimine sahip usta bir sürücüyseniz dahi çocuklarınıza araç kullanmayı öğretmekte zaman zaman zorlanabilirsiniz. Sabırla ve interaktif bir şekilde sürdürülen bir eğitim süreci ise çocuğunuzu güvenli bir sürüşe hazırlamanızı sağlar. Adım adım yürütülen ve her adımda öğrenilenlerin yeterince pekiştiğinden emin olunan bir öğretme ve öğrenme süreci sonunda çocuğunuzun trafiğe yeterli bilgi ve farkındalığa sahip, dikkatli bir sürücü olarak katılacağına hiç şüphe yok. Peki, çocuğunuza sürüş eğitimi verirken hangi aşamaları izlemeli ve nelere dikkat etmelisiniz?
 
Ayrıntılı ve açık bir dil kullanın
Öncelikle sahip olduğunuz bilgi ve tecrübelerin trafikte geçirdiğiniz uzun saatlerin sonucu olduğunu ve eğitim verdiğiniz sürücü adayının henüz kullandığı aracı tanıma aşamasında olduğunu akılda tutmanız şart. Dolayısıyla çocuğunuzun sizin için refleks haline gelmiş, uzun zaman önce kanıksadığınız hareketleri, kuralları, normları bildiğini düşünerek hareket etmemeli ve bunları her zaman ayrıntılı, açık bir dille açıklamaya özen göstermelisiniz. Benzer şekilde çocuğunuzun sürüş pratikleri esnasında yapacağı hataları genellemek yerine o hataya neden olan davranışları açıklayarak ve soracağınız sorularla nerede hata yaptığını anlamasını sağlayarak ifade etmeniz çocuğunuzun araç kullanma konusundaki özgüvenini yitirmemesini sağlar.
 
Sürüş pratiğine geniş ve boş bir alanda başlayın
Sürüş pratiği için ilk aşamada hava durumunun iyi olduğu gündüz vakitlerini tercih edebilirsiniz. Sürücü adayları çevrelerindeki varlıkları, hareketleri ve kullandıkları aracı eş zamanlı olarak izlemekte güçlük çekeceği için çocuğunuza eşlik ederken bu konudaki hakimiyeti sağlamanız, çocuğunuzu yönlendirmeniz ve uyarmanız gerekebilir. Bu nedenle en başta geceleri değil gündüzleri pratik yapmak hem sürücü adayına hem de size kolaylık sağlar. Sürüş pratiklerine geniş ve boş bir alanda başladıktan sonra sürücü adayının kat ettiği yola bağlı olarak trafiğin seyrek olduğu bir caddede ve son aşamada trafik yoğunluğunun fazla olduğu bir yolda devam edebilirsiniz. Çocuğunuzun bir önceki aşamada anlatılanları kavradığından ve uygulayabildiğinden emin olmadan bir sonraki aşamaya geçmemeye özen gösterin. Gündüz vakti trafiğin seyrek olduğu bir caddede araç kullanmakta güçlük çeken bir sürücünün gece sürüşünde ya da olumsuz hava şartlarında güvenli bir şekilde araç kullanmasını beklemek gerçekçi olmaz.
 
Temelden karmaşığa doğru aşama aşama ilerleyin
Çocuğunuza araç kullanmayı öğretmek onunla uzun bir yolculuğa çıkmak demek. Her sürücü gibi çocuğunuz da pek çok hata ve tekrarın, deneme yanılmanın ardından güvenle trafiğe çıkabilecek duruma gelebilir. Bu nedenle hiçbir adımda acele etmemeye dikkat edin. Çocuğunuza temel bilgilerden karmaşık olanlara doğru genişleyen kapsamlı bir içerik sunun ve bunları yeterince pekiştirdiğinden emin olun.  
İlk aşamada çocuğunuza aracı tanıtabilir, aracın çalışma prensiplerini ve ihtiyaçlarını açıklayabilirsiniz. Bunu izleyen süreçte her sürüşte kullanacağı temel teknikleri öğrenmesini sağlayın. Bir sonraki aşamada ise hem araç park etme yöntemlerini hem de trafikte diğer sürücülerle nasıl ilişki kurması gerektiğini öğretin. Çocuğunuzun temel sürüş kuralları ve tekniklerine hakim olduğu ileri düzeyde ise sisli, karlı, yağışlı havalarda, geceleri, bir kaza esnasında ya da kazayla karşılaşıldığında ne yapması gerektiğini açıklayıp bu konuda bilgi edinmesini sağlayabilir ve olumsuz hava koşullarında birlikte sürüş pratiği yapabilirsiniz.