30 Mart 2020

Başarılı Ebeveyn Olmanın 10 Kuralı

Başarılı Ebeveyn Olmanın 10 Kuralı
Konu çocuk yetiştirmek olduğunda her ebeveynin yöntemi farklıdır. Kimi bire bir kendi ailesinden gördüklerini kimi de tam tersini uygular. Kimi ise bunları tamamıyla reddedip doğru yetiştirme biçimlerini araştırır. Elbette hedef ortaktır: Çocuğun bedensel, sosyal ve psikolojik açıdan en sağlıklı şekilde büyümesini sağlamak. Ebeveynlerin kimi durumlarda çocuklarıyla ilgilenememeleri, çocuklarda olumsuz izler bırakabiliyor. İlgisizlik, yoğun otorite ve iletişimsizlik, çocuğun öz güvenini baskılayabiliyor. Bu durumlardan kaçınmak ve başarılı bir ebeveyn olmak istiyorsanız sizin için derlediğimiz on altın kurala göz atmalısınız.
 
1-Çocuğu tanıyın
Birlikte vakit geçirirken çocuğunuzun nelerden hoşlanmadığını, nelerin onu huzursuz ettiğini ya da üzdüğünü, ne tür durumlarda içine kapandığını gözlemleyin. Çocuğunuzu tanıyıp yol ayrımlarında karşılaşabileceğiniz durumlara hazırlıklı olursanız onu yönlendirmeniz kolaylaşır. Bu, aranızdaki güven bağını da pekiştirir. Tehlikeli durumlara karşı çocuğunuzu uygun bir dille uyarmak ve temkinli davranmasını öğütlemek için ona, “Bugün nasıl geçti?” diye sormayı ihmal etmeyin.
 
2-Sevgi gösterin
Sevginizi göstermenin farklı biçimleri var: Ona gülümsemek ya da doğrudan onu sevdiğinizi söylemek gibi. Çocuğunuz, her şeye rağmen onu sevdiğinizi bilirse size olan güveni artar, ayakları yere daha sağlam basar ve mutlu olur.
 
3-Soğukkanlı olun
Ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkide en kritik konulardan biri öfkedir. Çocuğunuzun bir davranışını yanlış bulduğunuzda ya da ona sinirlendiğinizde öfkelenmemeye çalışın. Çocuğunuza bağırır veya şiddet gösterirseniz sizden bir şeyler saklamasına sebep olabilirsiniz. Yalanlar devreye girebilir; acil durumlarda size danışmaktan çekinebilir. Bu da uzun vadede güveni zedeler.
 
4-İletişimi doğru kurun
Ebeveynlerin birbirine yaklaşımı, çocuklar açısından oldukça önemli. Anne ve baba olarak birbirinize hitap biçimlerinize, kullandığınız kelimelere, tartışma şeklinize çocuklar doğrudan tanık olurlar. Çocuğunuz, öğrenme ve büyüme evresinde sizi taklit yoluna gittiği için önünde sergileyeceğiniz tavırlara dikkat etmelisiniz.
 
5-Öğrenme isteği aşılayın
Çocuğunuzun meraklı ve araştırmacı olmasını istiyorsanız bunu öncelikle siz yapmalısınız. Bunu sağlamak için şu oyunu oynayabilirsiniz: Her gün birbirinize bir soru sorup yanıtını araştırabilir, öğrendiklerinizi birbirinize anlatabilirsiniz. Dünyanın havada nasıl asılı durduğunu, dinozorların artık neden var olmadığını, telefonla nasıl iletişim kurabildiğimizi merak etmesini sağlayabilirsiniz.
 
6-Birey olduğunu hissettirin
Çocuğunuzun kendi hayatıyla ilgili karar alabilmesini sağlayın. Hedefe ilerlerken hata yapabileceğini ona anlatın. Hata yapmanın olumsuz bir şey olduğunu düşünürse girişken olmaktan uzaklaşabilir; öz güveni zedelenebilir. Amacına ulaşabilmesi için önüne çıkabilecek engeller konusunda da hazırlıklı olmasının önemini hatırlatın.
 
7-Dengeli davranın
Çocuğunuzu tamamen serbest bırakmak da baskı altına almak da olumsuz sonuçlara yol açabilir. Çocuğunuz her davranışında sizden azar işitirse, olumsuz tepkilerinizle karşılaşırsa; başarısız ve beceriksiz olduğu hissine kapılabilir. Ebeveyn olarak ona karşı otoriter ve sert tavırlar sergiliyorsanız bundan vazgeçmelisiniz. Tabii umursamaz da olmamalısınız. Çocuğun her söylediğini onaylamak, söylediklerine gülüp geçmek, onu ciddiye almamak da kendini yalnız hissetmesine sebep olabilir.
 
8-Yön verin
Çocuğunuzun yaşam düzeni ve kişiliği şekillenirken ona yön vermek biraz da sizin elinizde. Bu süreçte en yakınında siz olacaksınız. Disiplinli bir hayatı olsun istiyorsanız buna öncelikle siz dikkat etmelisiniz. Zamanında uyanmak, sağlıklı beslenmek, sözünde durmak... Çocuğunuz bu gibi özellikleri sizi model alarak edinir. Aksi halde “Annem ve babam bile buna dikkat etmiyor, ben neden edeyim ki?” diye düşünebilir.
 
9-Keşfetmesine izin verin
Çocuğunuz ne tür şeylere ilgi duyuyor? Bunu keşfetmesine izin verirseniz erken yaşta var olan yaratıcılığını kaybetmesini önlersiniz. Becerilerini ortaya çıkarması için çocuğunuza fırsat yaratabilirsiniz. Örneğin resim çizmesi için ona boya kalemleri verebilirsiniz. Tabii, hayal gücünü sınırlandırmamaya dikkat etmelisiniz. Çocuğunuz resim yaparken, “Bu böyle çizilmez!” demek yerine çizdiklerinin hikayesini öğrenmeye çalışın.
 
10-Birlikte eğlenin
Çocuğunuzla birlikte oyun oynarken onun ritmini yakalamakta zorlanabilirsiniz. Oyun esnasında yetişkin olduğunuzu unutmalı, didaktik tavırlardan uzak durmalısınız. Sizi yok saymasına da izin vermemeli, aranızdaki mesafeyi korumalısınız.