30 Nisan 2020

Araçlarda Klima Temizliği

Araçlarda Klima Temizliği
Araç klimaları, sadece içinde bulunduğumuz süreçte değil, her zaman kontrollü kullanılmadıkları ve düzenli olarak temizlenmedikleri sürece solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Bakımı yapılmayan klimalar hava kalitesini kötüleştirerek toz ve alerjenlerin solunmasına neden oluyor, kötü kokuların oluşmasına yol açıyor. Küresel boyutlara ulaşan salgının sürdüğü koşullarda bakteri oluşumunun önüne geçmenin önemi de malum. Ayrıca klimaların motoru ve soğutma üniteleri klima filtresinde biriken tozların yoğunluğu nedeniyle zorlanıyor ve bu da klimanın daha hızlı ve sık bozulmasıyla sonuçlanıyor. Bakım ve temizliği ihmal edilmeyen araç klimalarının ise kullanım ömrü uzuyor ve herhangi bir zorlanma söz konusu olmadığı için enerji tasarrufu sağlanabiliyor.
 
Ne sıklıkla yapılmalı?
Araç klimalarının bakımının ilkbaharda ve sonbaharda olmak üzere yılda iki kez yapılması öneriliyor. Bu sayede olası hasarların tespit edilmesi mümkün oluyor. Soğutma maddesinin bir kısmı her yıl azaldığı ve kurutucu aşındığı için aracınızın klima bakımını yetkili servislerde yaptırmak ciddi arızaların oluşmasının ve büyük tamir masraflarının önüne geçilmesini sağlıyor. Klimaların yoğun olarak kullanıldığı dönemlerde de filtrelerin sık sık değiştirilmesi öneriliyor.
 
Bakımı ve temizliği nasıl yapılır?
Filtre değişimi: Araçlarda klima temizliğinin sağlanması için ilk etapta havalandırma ızgaralarının ve kabin hava filtresinin (polen filtresi) temizlenmesi gerekiyor. Izgaraları derinlemesine temizlemek zor olduğu için bu işlemi gerçekleştirirken fırça kullanılması öneriliyor. Kabin hava filtreleri aracın marka ve modeline göre değişiyor. Bu nedenle araçlarındaki klimanın filtresini değiştirmek isteyen sürücülerin filtre satın alırken buna dikkat etmeleri gerekiyor. Bu işlemi ilk kez gerçekleştirecek sürücüler, deneyimli kişilerin ve uzmanların yayınladığı videoları izleyerek bu işlemi nasıl gerçekleştirebileceklerini görme fırsatına sahip. Bu bölmenin çıkarılmasının ve tozlu filtrenin yenisiyle değiştirilmesinin ardından işlem tamamlanıyor. Tozlu yollarda seyahat edilmesi durumunda filtre bakımının daha sık gerçekleştirilmesi gerekiyor.
 
Klima gazı değişimi: Filtre değişimine ek olarak yetkili servislerde temizlik ve bakım işlemi esnasında klima gazı dolumu ve kaçak tespiti de gerçekleştiriliyor. Klima gazının iki yılda bir değiştirilmesi gerekiyor. Normal şartlarda da klima gazı her yıl bir miktar azalıyor ancak çatlak ve kaçak durumunda bu miktar artıyor. Bu da klimanın ısıtma ve soğutma işlemlerini gerçekleştirememesine, buğulanma ve buzlanmaya, yakıt tüketiminin artmasına neden oluyor. Aracın kliması çalışırken borularda karlanma meydana gelmesi gazın bittiği anlamına geliyor. Tıpkı filtreler gibi her marka ve modelin de gerek duyduğu gaz basıncı farklı miktarlarda olduğu için gaz değişimi ve dolumunun yetkili servislerde yapılması öneriliyor.
 
Klima bakımının avantajları
Senede iki kez klima bakımının gerçekleştirilmesi sürüş kalitesini artırıyor, sürücünün ve seyahat edenlerin kirli hava solumalarını engelliyor, filtrede biriken virüslerin araç içindeki havada bulunmalarının önüne geçiyor, tamir masraflarını önemli oranda azaltıyor, klimanın kullanım ömrünü uzatıyor ve yakıt maliyetinin artmamasını sağlıyor. Tüm bu nedenlerden ötürü araçlardaki klimaların temizlik ve bakımının düzenli gerçekleştirilmesi sürücülerin dikkat etmesi gereken konuların başında geliyor.