24 Nisan 2020

Aracınızın Muayene Zamanı Geldiyse…

Aracınızın Muayene Zamanı Geldiyse…
Trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin kontrol edilip hem trafik hem de yolcu güvenliğine uygunluğunun tespit edilmesi işlemine araç muayenesi adı veriliyor. Kamyon ve otobüs gibi ticari araçların ilk bir yaş ve sonrasında yılda bir muayene edilmesi gerekiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, COVID-19 pandemisi nedeniyle ‘Resmi Gazete’de yayınladığı genelgeyle muayene zamanı gelmiş araçlar için bu işlemi üç ay ertelendiğini açıkladı. Araç sahipleri, bu üç aylık sürenin ardından 45 gün içinde araçlarının muayenelerini yaptırabilecekler. Zamanı gelince araç muayenesi yaptıracakların bu işlemden önce yapmaları gereken bir dizi hazırlık bulunuyor. Muayene randevusu almak, araca ait borçları ödemek, egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmak, gerekli ekipmanların araçta bulunup bulunmadığını kontrol etmek... Gelin tüm bunları birlikte inceleyelim.
 
Randevu alın
Aracınızın muayene zamanı geldiyse Türkiye’de araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu almanız gerekiyor. İnternet sitesinde plaka numaranızı, ruhsat seri ve numaranızı yazıp bulunduğunuz şehri seçtiğinizde uygun gün ve saat için randevu almanız mümkün.
 
Borçlarınızı kontrol edin
Araçlar muayene edilmeden önce borç kontrolü de gerçekleştiriliyor. Bu nedenle randevu tarihine kadar varsa trafik cezası ücretlerinizi, motorlu taşıt vergisi ve ihlalli geçiş borçlarınızı ödemeniz şart.
 
Egzoz emisyon ölçümü yoksa…
İlaveten, araç muayenesi gerçekleştirilmeden önce egzoz emisyon ölçümü yaptırmak şart. Bu işlemin ticari araçlar için her yıl tekrarlanması, araçtan gerçekleşen salınımın belirlenen değerlerle uyumlu olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Egzoz emisyon ölçümü olmaması halinde aracınız muayeneden geçemiyor. Trafik denetimlerinde karşılaşılacak ağır cezalara ve aracın muayeneden kalmasına ek olarak egzoz emisyon ölçüm değerleri aracın yaşı, tipi ve kullanılan yakıt cinsine bağlı olarak belirlenen standartlara sahip olmayan araçlar çevreye zarar veriyor ve yakıt tasarrufu gerçekleştiremiyor. Aracın çift yakıtlı olması durumunda her ikisi için de ölçüm gerçekleştiriliyor. Standartlara uygun araçlar rapor almaya hak kazanıyor. TÜVTÜRK istasyonlarından randevunuz olmaksızın bu hizmet alınabiliyor. Egzoz gazı emisyon ölçümünün gerçekleştirilmesi için aracın tescil belgesi ve araç sahibinin kimliği gerekiyor.
 
Belgeleriniz yanınızda mı?
Araç muayenesi esnasında ruhsat ve trafik sigortası belgelerinizin yanınızda olması önemli. Trafik sigortasının tarihi geçmiş ise sigortanızı muayeneden önce yenilemeniz şart. Ek olarak aynı ay içinde ikinci kez bir başka kimsenin aracını muayene işlemi için götürüyorsanız noter onaylı vekaletname aslını yanınızda bulundurmanızın zorunlu olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim.
 
Gerekli ekipman kontrolü
Muayene öncesinde, her araçta bulunması gereken ekipmanların eksik olmamasına dikkat edilmelidir. Tüm ticari araçlarda stepne ve iki adet üçgen reflektör bulunması şart. Ayrıca aracın özelliklerine uygun ağırlıkta ve sayıda yangın söndürme cihazını da bulundurmak gerekiyor. Bunların yanı sıra, içinde büyük sargı bezi, hidrofil gaz steril, üçgen sargı, antiseptik solüsyon, flaster, çengelli iğne, küçük makas, esmark bandajı, turnike, yara bandı, alüminyum yanık örtüsü, tıbbı eldiven ve el fenerinin bulunduğu ilk yardım çantası her araçta bulunması gerekenler arasında. Ayrıyeten araç tipine özel gerekli ekipmanlar da söz konusu: Örneğin otobüslerde tekerlek takozu, kırma çekici ve iç aydınlatma lambası bulunması zorunlu. Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs ve kamyonlarda ise kullanılır durumda takograf ile tekerlek takozu bulunması gerekiyor.
 
Başka bir eksik var mı?
Herhangi bir aksilik yaşamamak adına muayene öncesinde ön hazırlık kontrol listesini incelemenizi tavsiye ederiz. Böylece aracınızın muayeneden geçememesine neden olacak bir eksik olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Aracınızın ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller, iç aydınlatma, cam yıkama sistemleri, emniyet kemerleri  ve aynalarıyla ilgili kontrollerinizin ardından eksiklerinizi Otokar yetkili servislerinden temin edebilirsiniz. Pandemi sürecinde Otokar servislerine mutlaka gitmeniz gerekiyorsa almanız gereken önlemleri okumak için tıklayınız.
 
Bunları da yapın
Muayene istasyonuna geldiğinizde aracınızın kilometre bilgisini kaydedin. Muayene sonucunda aracınız kusursuz, hafif kusurlu, emniyetsiz veya ağır kusurlu bulunabilir. Emniyetsiz veya ağır kusurlu araçların ücretsiz bir muayene hakkı daha bulunur. Eksiklerin giderilmesinin ardından aracın muayene raporu onaylanabilir.
 
Ticari araçlar için muayene ücreti
Yukarıda bahsettiklerimizin yanı sıra, yanınızda nakit para bulundurmanızın da önemli olduğunu bilmelisiniz. Otobüs ya da kamyon gibi ticari araç sahipleri için muayene ücreti 2020 yılında 462,56 TL’dir. Araç muayenesini geciktiren sürücüler gecikme bedeli ödemek durumundadır. 2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresini geciktiren araç sahibinden her ay için yüzde 5 oranında gecikme bedeli alınıyor.
 
Bir gününüzü ayırın
Gününüzü, muayene işleminin en az iki saat süreceğini göz önünde bulundurarak planlamanızı tavsiye ederiz.