30 Mayıs 2020

Aracınızı Uzun Zamandır Kullanmadıysanız…

Aracınızı Uzun Zamandır Kullanmadıysanız…
Araç kullanımının pandemi önlemleri dolayısıyla önemli ölçüde azaldığını biliyoruz. Hayatın devamlılığını sağlamak için ticari araç sahibi dışındakiler aracını zorunlu durumlar haricinde ya hiç kullanmıyor ya da nadiren kullanıyor. Uzun süre çalıştırılmayan araçlarda kimi problemler ortaya çıkabiliyor. Bunların başında akünün deşarj olması geliyor.
 
Akünün hızlı bitmesinin önüne geçin
Aküler kullanım ömürleri boyunca kendini şarj etme özelliğine sahip olsa da hava koşullarından, sık sık dur-kalk yapmak zorunda kalınan trafikten, uzun süre kullanılmamaktan ötürü beklenenden kısa sürede tükenebiliyor. Özellikle araç kullanımının azaldığı bu süreçte akünün hızlıca bitmesinin önüne geçmeyi sağlayacak önlemlere başvurulması gerekiyor. Kontağı çevirdiğinizde çalışmayan araçlarla, trafikte kalmanıza yol açabilecek durumlarla karşı karşıya kalmamak için ilk olarak yedi ya da en fazla 10 günde bir araçlarınızı çalıştırmanızı öneririz. Aracın çalışma süresini 10-15 dakika tutmanızda da fayda var.
 
Akü bağlantısını kesmeyin
Birçok sürücü, aracını çalıştırmayacağı için akü bağlantısını kesme yoluna gidebiliyor. Ancak bu durum uzmanlar tarafından önerilmiyor. Çünkü akü bağlantısı kesilirken elektronik düzeneğe zarar verilme ihtimali bulunuyor.
 
Akü biterse…
Konunun uzmanları tarafından önerilen bir diğer konu ise akünün bitmesi durumunda aracınızı iterek çalıştırılmamanız gerektiği. Bunun sebebi araç iterek çalıştırıldığında triger kayışında hasar oluşabilmesi. Dolayısıyla aracın aküsü bittiğinde başka bir araçtan akü takviyesi yapmak en uygun yöntem olacaktır.
 
Akü takviyesi nasıl yapılır?
Takviye işlemi için araçların aküleri birbirine yakın olacak şekilde park edilmeleri gerekiyor. Ardından takviye kablosuyla akülerin pozitif ve negatif kutup başları birbirine bağlanıyor. Akımın gelmesinden bir müddet sonra, aküsü biten aracın çalışması sağlanıyor. Ancak takviye işlemi akünün tam şarj olmasını sağlayamayabiliyor. Dolasıyla bu işlemin ardından da akü bakımının yapılması öneriliyor.
 
Karşılaşabileceğiniz diğer problemler
Uzun süre kullanılmayan araçlarda karşılaşan problemler yalnızca aküden kaynaklanmıyor. Açık alanlara örtüsüz park edilen araçlar hem hijyen bakımından risk oluşturuyor hem de aracın hava koşullarına ve dış faktörlere maruz kalmasına neden olarak olası hasarlara zemin hazırlıyor. Ayrıca lastik basıncının düşmesi gibi sorunlarla da karşılaşılabiliyor.
 
Aracınızı 1 ay boyunca çalıştırmadıysanız…
Uzmanlar bir ay boyunca ya da daha uzun süre hiç çalıştırılmayan araçların bakıma ihtiyaç duyacağını belirtiyorlar. Tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için aracınızı kullanmaya başlamadan önce gerekli kontrolleri yaptığınızdan emin olmanız gerekiyor. Bu nedenle aracınızı uzun bir aradan sonra yeniden kullanmaya başlamadan önce size en yakın yetkili servisle iletişime geçmenizi öneriyoruz. Aracınızı kullanmaya başlamanız içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde gerçekleşecekse ve yetkili servise gitmeniz bulunmanız gerekiyorsa bu ziyarette neler yapacağınıza dair bilgiler için tıklayın.