31 Mart 2020

Aracınızı Temiz Tutun

Aracınızı Temiz Tutun
Koronavirüs (Covid-19) salgını kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına aldı. Hızlı bir şekilde bulaşan virüsün yayılma hızının azalabilmesi ve bir an önce tüm dünya olarak iyileşebilmemiz için mümkün olduğunca evde kalmak gerekiyor. Bu süreçte hayatın devamlılığını sağlamak amacıyla yollarda olması gereken ticari araç sahipleri ya da şoförleri yok değil. Öyleyse onlarla koronavirüsten korunmak için araçlarında alabilecekleri önlemlerden bazılarını paylaşmak istiyoruz.
 
Genel bakım önemli
Düzenli olarak iç ve dış temizliği yapılmayan araçlar, sadece içinde bulunduğumuz süreçte değil, her daim sağlık açısından pek çok risk barındırıyor. Bu nedenle virüs ve bakterilerin yoğunluğunun azaltılabilmesi için aracın genel bakım ve temizliğinin yapılması oldukça önemli.
 
Yolculuktan önce ve sonra…
Aracın kapı kolları, emniyet kemeri ve radyoyu aracın en sık dokunulan bölümleri olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla bu kısımların yolculuk öncesinde ve sonrasında mutlaka dezenfekte edilmesi önem taşıyor.
 
Direksiyonlar daha sık temizlenmeli
Özellikle direksiyonlar, araçlarda en çok temas ettiğimiz kısımlarından olduğu için aracın diğer parçalarından dört kat daha fazla bakteri taşıyor. Bu nedenle aracın bu bölümünün sıklıkla temizlenmesi gerekiyor.
 
Paspaslara dikkat!
Araçlardaki paspasların temizliğine de dikkat edilmeli. Paspasların kesinlikle silkelenmemesi ve sıklıkla dikkatli bir şekilde süpürülmesi araç içinin temiz olmasını sağlayacaktır. Ayrıca sürücülerin toz ve kir solumasını engelleyecektir.
 
Koltukları fazla ıslatmayın
Koltuk gibi yüzeyleri fazlaca ıslatarak temizlemeniz küf oluşumuna yol açabilir. Bu kısımların temizliğinde nemli bez kullanmanız öneriliyor.
 
Deriler aşınmasın
Aracınızda deri yüzeyler varsa bu kısımları sabunlu bezle hafifçe temizlemelisiniz. Böylece bu yüzeylerin aşınmasını önleyebilirsiniz.
 
Cam temizliği
Camların temizliği için ise amonyak içeren temizlik ürünlerinden kaçınılması gerekiyor. Bunun yerine alkol içerikli cam temizleyicilerin kullanılması tavsiye ediliyor.
 
Hangi dezenfektanlar kullanılmalı?
Dezenfeksiyon için yüzde 70 alkol oranına sahip dezenfektanların kullanılması gerektiği belirtiliyor.
 
Nasıl kullanılacak?
Araç temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, kullanılacak temizlik malzemesinin nasıl uygulanacağıdır. Merak edenler için hemen söyleyelim: Temizlik malzemesini yüzeye doğrudan püskürtülmemesi gerekiyor. Bunun yerine malzemeyi öncelikle mikrofiber bir beze uygulayın. Bu sayede araç içindeki farklı yüzeylerin yıpranmasının önüne geçebilirsiniz.
 
Temizlik kiti oluşturun
El dezenfektanı, yüz maskesi ve alkol bazlı ıslak mendil gibi kişisel malzemeleri içeren bir kit hazırlamak da gerekiyor. Bu da araç temizliğinde olası ihmallere karşı ticari araç sahiplerinin alabilecekleri önlemler arasında bulunuyor.