28 Ağustos 2020

Aracınız Hep Genç Kalsın!

Aracınız Hep Genç Kalsın!
Hem düzenli bakıma hem de sürüşe dair bazı püf noktalarıyla aracınızın ömrünü uzatmak, tamamıyla size bağlı!
 
Aracınızdan memnun bir şekilde yola devam etmenin bazı tüyoları vardır. Bunların en önemlisi düzenli bakım yaptırmaktır. İhmal edilen bakımların yüksek maliyetlere sebep olabileceğini artık herkes biliyor. Aracınızdan iyi bir performans elde etmenin bir diğer yolu da ona iyi bakmaktır. Düzenli temizlik yapmak, mevsime uygun davranmak, acelecilikten kaçınmak ve kullandığınız yakıtın kalitesine dikkat etmek aracınızın her daim genç kalmasını sağlayacak tüyolardan bazıları.
 
Düzenli temizlik olmazsa olmaz
Aracınızın dış yıkaması hem dış görünüşü hem de içerideki sistemi ilgilendirir. Ancak kaput açtırma ve birkaç yılda bir motoru yıkatmak gibi bakımı da içeren ayrıntılı temizlikler, aracın ömrünü uzatmanın yollarından biridir. Araçtaki elektrikli parçalar ve hava girişleri, pas ve tortu gibi kirlerin birikmesinden kaynaklanan fazla ısınmaya karşı korunmalıdır. Dış yüzeyde biriken inatçı kirler için otomatik yıkama öncesinde, yüksek basınçlı temizleyiciyle ön yıkamayı tercih edin. Yüksek güce sahip elektrikli süpürgeyle içeride biriken kirleri de çektirin. Düzenli temizlik, aracınızı her zaman genç tutar.
 
Aracınızı güneşten koruyun
Sıcak havalarda aracınızı güneşten korumalısınız. Çünkü güneş ışığı aracın boyasını etkiler; paslanmalara karşı onu savunmasız bırakır. Aracınızı bir garajda koruyamıyorsanız en azından güneş almayan bir yere, gölgeye park etmeye çalışın. Uzmanlar sıcak havalar için kaplayıcı bir örtü almanızı öneriyorlar. Bu örtüler, düzensiz ve dar sokaklarda araca gelebilecek rastgele hasarlara karşı koruma da sağlıyor.
 
Klima için yazı beklemeyin
Yazın klimanızın en iyi şekilde çalışmasını istiyorsanız kışın da soğutma sisteminizi kullanmalısınız. Dışarıda hava buz gibiyken klima çalıştırma fikri biraz korkunç olabilir. Ancak bunu yapmadığınızda klimanız esas ihtiyaç duyacağınız zamanlarda (yaz mevsiminde) istediğiniz randımanla çalışmayabilir. Bu nedenle soğuk havalarda da nispeten uygun bir gün seçmeli ve klimayı çalıştırmalısınız.
 
Yaz kış demeden aracınızı yıkayın
Aracınızı seviyorsanız bazı şeyleri göze almanız gerekir: Havanın sıcak ya da soğuk olmasına bakmaksızın aracınızı yıkamalısınız. Karlı havalarda dahi yapabileceğiniz rutin yıkamalar aracın hem dışına hem içine yönelik tehditleri en aza indirir.
 
Vites değiştirirken dikkat!
Sürüş esnasında ayağınızın devamlı şekilde debriyaj pedalının üzerinde kalması balatadaki aşınma sürecini hızlandırır. Vites değişimlerinde gürültü çıkaracak derecede sert hareketlere başvurursanız, uygulayacağınız baskı yeterli seviyeye ulaşmadan sona erer. Ayrıca bu hareketler şanzımanda da ciddi aşınmalara yol açar. Bu yüzden vites değişimlerinde temiz hareketler yapın ve aracın sistemini zorlamamaya özen gösterin.
 
Kısa mesafelerden uzak durun
Eğer aracınızı kısa mesafeli ulaşım kullanıyorsanız, motor henüz yeterince ısınmadan aracı tekrar durduruyorsunuz demektir. Kısa mesafeli ya da soğuk çalıştırmalarda yağ sıcaklığı yeterli seviyeye ulaşmaz. Çünkü motor yağının ideal ısıya ulaşması biraz zaman alır. Bu durum yatak aşınmalarını hızlandırabilirken, motor yağına su ve yakıt karışmasına da sebep olabilir. Aracı bu şekilde kullanmak zorunda değilseniz çok kısa mesafelerden kaçının. Zorundaysanız motor yağını daha sık değiştirmeniz gerekiyor.
 
Motorun harareti zararlı
Motor henüz soğukken birdenbire gaz verirseniz, parçalardaki aşınmaları hızlandırırsınız. Araç çalışır durumdayken soğutma suyunun 90, motor yağının 75 derece olması gerekiyor. Bazı araçlarda yağ ve su hararet göstergesi yer almaz. Siz yine de her koşulda, ilk birkaç dakika boyunca yüksek devir çevirmemeye dikkat edin. Çünkü yataklar iyi yağlanmadığında motordaki aşınma durumu ikiye üçe katlanır.
 
Acele etmeyin
Kısa mesafeli trafik lambalarında kalkışı hızlı yaparsanız bir sonraki ışıkta veya tekrar duraklama durumunda frene sert basmanız gerekir. Aracı böyle kullanmanız hem yıpratıcı hem de tehlikelidir. Frenleri ve motor aksamını zorlamamak için hızınızı doğru ayarlayın. Aksi halde bu parçalarda aşınmalara sebep olursunuz. Ayrıca hızınızı doğru ayarladığınızda ve viteste gaza basmadan ilerlediğinizde frene doğru biçimde basarsınız. Bu da size yüzde 30’a kadar yakıt tasarrufu sağlayabilir.
 
Yakıt kalitesi önemli
Kalitesiz ve ucuz yakıtlar, içinde çok fazla tortu bulundurduğundan motora gereksiz maddeler yükler. Bu da motorun hararetini artırıp aracın performansını düşürür. Performansın dışında, motorun ısınması arızalar gibi beklenmedik sonuçlara da sebep olabilir. Bu yüzden kalitesiz yakıt kullanmamaya özen göstermelisiniz.