23 Aralık 2022

Araç İçi Temizliği Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç İçi Temizliği Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?
Toplu taşımacılıkta hem şoförlerin hem de yolcuların temiz ve steril bir ortamda seyahat edebilmeleri için bazı konuları alışkanlık haline getirmeleri gerekir.
 
Toplu taşıma ortamlarını temiz ve steril tutmak herkesin yararınadır. Ancak bunun sağlanabilmesi için toplu taşımaları kullanan herkesin el birliğine ihtiyaç vardır. Peki şoförler ve yolcular bulundukları ortamın temiz ve steril kalmasını sağlamak için neler yapabilir?
 
Araçta çöp poşeti ya da kutusu bulundurulmalı
Araç içinde kolayca ulaşılabilir bir alanda yolculuk esnasında ortaya çıkabilen su şişesi, ambalaj atığı gibi çöpleri koymak için çöp poşeti ya da kutusu bulundurmak, aracın düzenli ve temiz kalmasını sağlayacaktır. Mola zamanlarında haznesi dolan poşet ya da kutuyu boşaltmaya özen göstermek hem yeni çöpler için alan doğuracak hem de çöplerin sağa sola dağılmasını, hoş olmayan bir koku ve görüntünün oluşmasını engelleyecektir. Yolcuların ise yiyecek ve içeceklerini araç içine dökülmeyecek şekilde tüketmeye özen göstermeleri, ambalaj atıklarını ise çöp kutularına ya da poşetlerine atmaları önemli.
 
Temas edilen tüm noktalar temiz tutulmalı
Toplu taşıma araçlarında en fazla kirlenen yerlerin başında zemin, kapı kolları, koltuk başları ve tutamaklar geliyor. Bu noktada yolcuların bu noktalara minimum temas etmeleri gerekiyor. Yolcular aracı boşalttıktan sonra ise iş sürücülere düşüyor. Araçta bulunan paspasların silkelenmesi, zeminde biriken toz benzeri kirlerin el süpürgesi ya da mop yardımıyla temizlenmesi, yolcuların sıkça dokundukları tüm aparatların dezenfekte edilmesi aracın temiz kalmasını sağlayacaktır.
 
Araç içi düzenleyicilerden faydalanılmalı
Özel bir tasarıma sahip her şoför kabininde sürücülerin kişisel eşyalarına rahatlıkla ulaşabilecekleri bölmeler elinin altındadır. Su şişesinin yerleşebileceği minik bir bölmeden, şarj, gözlük, telefon gibi aksesuarların konulabileceği alanlara kadar pek çok eşyanın yeri aslında hazırdır. Araç içinde bulunan düzenleyicilerden yeterince faydalanılması hem aracın dağılmamasını hem de yolculuk esnasında meydana gelen ihtiyaçların en pratik şekilde karşılanmasını sağlayacaktır.
 
Klima temizliğine dikkat edilmeli
Temiz ve steril bir ortamda seyahat etmek için dikkat edilmesi gereken en önemli başlıklardan biri de klima bakımını düzenli olarak yaptırmak. Bu sayede klimalardan yeterli verimin alınmasının yanı sıra, daha temiz bir hava kalitesine de ulaşılacaktır. Aksi takdirde bakımı düzenli olarak yapılmayan klimaların filtrelerinde toz ve kir, küf ve bakteri birikeceği için bu haliyle çalışan sistemler, etrafa kötü kokular saçmakla birlikte mikroplar ve tozlar geri havaya karışarak çevreyi ve sağlığı tehdit edecektir.